HTML

körülöttemavilág

Mozi, színház, koncert, kiállítás....Komolyzene, kirándulás, műemlék. Egyszóval kultúra, ahogy én látom. Hátha téged is érdekel. Mert még nem láttad, vagy ha mégis, neked is van róla véleményed :)

Friss topikok

Címkék

2018 Sundence Film Festival (1) abszurd (3) abúzus (1) Ágoston Katalin (1) agresszió (4) aktivizmus (1) áldozathibáztatás (1) áldozati szerep (1) áldozatvédelem (2) Alexandru Agache (1) Alföldi Róbert (3) Allan Mauduit (1) Alzheimer-kór (1) Amy Adams (1) anarchista színház (1) Anat Gov (1) Andrew Bowell (1) angol királynő (1) apák és fiúk (1) asszertivitás (1) Átrium (1) Audrey Lamy (1) autista (1) autizmus (1) ÁVÓ (1) A fából faragott királyfi (1) A Kékszakállú herceg vára (1) Bajazzók (1) balett (2) bandaháborúk (1) Bartók Béla (1) belle époque (1) belvárosi szinház (1) Bizet (1) boldogság (1) bosszú (3) botrány (1) Brendan Gleeson (1) Bretz Gábor (2) brutalitás (1) bűn (1) bűnös csend (1) Calixto Bieito (1) Carmen (2) Cécile de France (1) Centrál Színház (1) cigányok (1) Colin Farrel (1) Csajkovszkij (1) család (2) családirtás (2) családi dráma (1) családon belüli erőszak (3) csicskáztatás (1) csoportos erőszak (1) daniel auteuil (1) Danis Lídia (1) debreczeny csaba (1) Délibes (1) diszfunkcionális család (1) domingo (1) donor (1) drog (1) Elek Ferenc (1) élet és halál (1) Elfogadás (1) elfogadás (1) elit (1) Eliza Scanlen (1) elszigetelve (1) elutasítva (1) emberkereskedelem (1) emlékezés (1) Emma Stone (1) empátia (1) Erkel (1) Erkel Színház (4) erőszak (1) erőszakmentes kommunikáció (1) erős nők (2) erotika (1) érzelmileg éretlen (1) fájdalom (1) Fajgerné Dudás Andrea (1) fanny ardant (1) fekete humor (1) fekete komédia (1) felelősség (1) féltékenység (4) felújítás (1) feminista film (1) feminizmus (1) férfi-nő dinamika (1) Figeczky Bence (1) Florian Henckel von Donnersmarck (1) francia vígjáték (1) függőség (1) Gerhard Richter (1) Gershwin (1) Gilliann Flynn (1) Godot Intézet (1) Gólem Színház (1) grotesz (1) Gryllus Dorka (1) Guelmino Sándor (2) gyermekáldozatok (1) gyermekbántalmazás (1) gyilkosság (3) gyűlölet (2) hajléktalan (1) hatalmi manipuláció (1) hatalom (1) határszabás (1) Hatszín Teátrum (1) házimunka (1) hétköznapi elnyomás (1) hetvenes évek (1) hit (1) Horthy-korszak (1) hős (1) humor (1) Hunyadi László (1) időutazás (1) india (1) influenszer (1) irányítás (1) irónia (1) Írország (1) iskolai molesztálás (1) isten (1) isztambuli egyezmény (1) Jacques Audiard (1) járó zsuzsa (1) Járó Zsuzsa (1) Jászai Mari Színház (1) jazz (1) József Attila (1) Jurányi Ház (1) Juronics Tamás (1) Kaitlyn Dever (1) Kakukkfészek (1) Kálid Artúr (1) kamasz (1) kegyencnő (1) kerényi miklós gábor (1) kétely (1) kirekesztés (1) Kiscelli Múzeum (1) kisebbség (1) Kiss Ferenc (1) kiszolgáltatottság (1) klasszicizmus (1) Kolonits Klára (2) költészet (1) komédia (2) koncentrációs tábor (1) koncertszínház (1) kontroll (1) konyharuha (1) körforgás (1) kortárs (2) kortárs dráma (1) krimi-sorozat (2) krízis (1) kurtizán (1) László Boldizsár (1) láthatatlan munka (1) Lázadók (1) La Traviata (1) Leonard Bernstein (1) Les Olympiades (1) LMBTQ (2) Mácsai István (1) magány (1) magyarkodás (1) Majgull Axelsson (1) Major Erik (1) makkzsizsik (1) manipulatív (1) Margitszigeti Szabadtéri Színpad (1) marihuána (1) Marshall Rosenberg (1) Martin McDonagh (1) marton lászló (1) másodrendű állampolgár (1) másság tisztelete (1) Máté Gábor (1) megbocsátás (1) Mengele (1) mérgező szülők (1) Merritt Wever (1) mese (1) Mester Viktória (1) mészáros máté (1) mezei egér (1) meztelenség a színpadon (1) mókus (1) MTA (1) múlt (1) multikulti (1) Münchausen by proxy (1) musical (2) művészet (3) My Fair Lady (1) Nagy Zoltán (1) nárcisztikus (1) nemi erőszak (2) nemzeti (1) nemzeti dohánybolt (1) nemzeti szocializmus (1) népi (1) néptánc (1) Netflix (1) netflix (1) Nicolas Bedos (1) nőművész (1) Oberfrank Pál (1) Ókovács (1) Olivia Colman (1) opera (2) Operaház (1) Operház (1) öregedés (1) orlai produkciós iroda (2) Oscar-díj (2) Oscar-jelölés (1) Östlund (1) Palotás tánc (1) Parasztbecsület (1) párkapcsolati erőszak (1) Patricia Clarkson (1) Pedofília (1) Pesti Színház (1) Péterfy-Novák Éva (1) Péterfy Bori (1) Pinceszínház (1) Pogány Anikó (1) politika (1) politikai paródia (1) Porgy és Bess (1) portréfestő (1) premier (1) pszichoterápia (1) rába roland (1) Rachel Weisz (1) Radnóti Színház (1) rasszizmus (1) ratifikálás (1) rendszer-erőszak (1) rokokó (1) rs9 (1) sanyargatás (1) Schell Judit (1) Schneider Zoltán (1) Securitate (1) Suzannah Grant (1) svédország (1) szabó kimmel tamás (1) szajkó (1) Szamosi Zsófia (1) szatíra (1) szávai viktória (1) Szegedi Szabadtéri Játékok (2) Székely Csaba (1) szenvedély (3) szerelem (2) szerelemféltés (1) szerelem és halál (1) szex (1) szexchat (1) szexuális visszaélés (1) szexuális zaklatás (1) színház (1) szocializmus (1) Sztarenki Dóra (1) táncművészet (1) TAO (1) társadalomkritika (1) Tatabánya (1) természet (1) természetfilm (1) terror (2) testvéri szeretet (1) Tinder (1) tölgy (1) Toni Collette (1) tragikus szerelem (1) Tuza-Ritter Bernadett (1) unbelievable (1) vagdosás (1) vallás (1) Varidance (1) Vecsei H. Miklós (1) védelem (1) vendetta (1) Verdi (1) vese (1) virtuóz (1) vitakultúra (1) Vörös Szilvia (1) Wind Gap (1) Yolande Moreau (1) Yorgos Lanthimos (1) zaklatás (1) zsidótlanítás (1) Zsótér Sándor (1) Címkefelhő

PASTRAMI ÉTTEREM, BUDAPEST

2015.07.29. 21:05 dasilva64

pas10.jpgMenjünk a Pastramiba ebédelni, mondta Nyúl. Menjünk! Pastrami... Az mégis, milyen étterem? Hangzása alapján: talán olasz. Az étlapot vizsgálva: ki tudja. Az éttermet magát nézve: bármi is lehet.

De egyáltalán, mi az a pastrami? Valahol azt olvastam, a pastrami a hűtőszekrények tömeges elterjedése előtt a hús romlására adott válasz.  Másrészről viszont New York egyik étel-szimbóluma. Hogy hogyan vezetett egy ételtartósítási eljárás a new york-i ételkülönlegességig, azt muszáj elmesélnem, annyira jópofa.

Eredetileg besszarábiai (román) zsidó kivándorlók használták ezt a különleges eljárást a libamell tartósítására. Enyhén cukrozott, fokhagymával, feketeborssal, korianderrel, stb. fűszerezett sós lében érlelték, majd füstölték, végül megfőzték a húst. (Parsitare: latinul megőriz, tartalékol; pastra: románul tárol, tartósít; végül jiddisül: pastrame maga az eljárás.) Ámde Amerikában a libamell abban az időben igencsak drága volt, míg a marhahúst fillérekért adták. Így aztán a zsidók áttértek a pácolt, füstölt libamellről a pácolt, füstölt marhahúsra a Lower East Side-on. Egy találékony kóser mészáros, Sussmann Volks fantáziát látott a dologban és valamikor 1887 táján elkészítette az első pastrami szendvicset, ami pillanatok alatt szédületes karriert futott be. Azóta éttermek versengenek New Yorkban a legjobb pastrami címért.

pas9.jpgA hagyományoknak megfelelően a budapesti Pastrami legfőbb attrakciója az a bizonyos szendvics: "mert kell egy étterem, ahol végre meg lehet kóstolni New York legkedveltebb szendvicseit, a Pastramit és a Reubent." Csakhogy mi nem erre voltunk kíváncsiak, hanem a többire - lehet hogy hibáztunk....

pas2.jpgElső benyomás: fiatalos, színes, vidám, mégis hagyományos, puritán, nem erőltetetten minimál. Az étlap egyszerű fáradtrózsaszín cetli (szépen rímel a padló színére), a választék éppen megfelelő mennyiségű. A hagyományos alapanyagok és elkészítési módok (marhahúsleves csigatésztával roppanó zöldséggel, rántott hús petrezselymes burgonyával kovi ubival) váltakoznak a különleges kombinációkkal és eljárásokkal (újhagyma rizottó krémsajttal kacsamellel, fűszeres csirkemell tökös lecsóval). Éppenséggel ez változatosság a nyelvi megközelítésekre is igaz, bár ez nem feltétlenül követendő. Nehezen tudom értelmezni egymás alatt a "klasszikus cezar saláta csirkével, parmezánnal" és a "hekk classic" megoldásokat. Azt hiszem ezen a ponton tudat alatt már gyanút fogtam.

pas1.jpgVégül rendeltünk egy görögdinnye gazpacho - mangalica tarja zsenge tökfőzelékkel - tejberizs classico (na tessék, a harmadik klasszik-megoldás!) és egy kapros uborkaleves lazaccal - "rakott" karalábé saját főzelékével - créme brülee ételsort. S persze keresztül-kasul kóstoltunk mindent!

 

Mindkét leves tálalása izgalmas, kalandra csábító. A görögdinnye gazpacho érdekes ízvilág, nekem nem sikerült eldönteni, megkedveltem-e. A kapros uborkaleves sokkal karakteresebb, a fűszeres lazaccsíkok kifejezetten feldobják. A felgöngyölt uborkaszeletek mindkét levesben jól mutatnak, de kés-villa nélkül az elfogyasztásuk tényleg kalandos. 

pas3.jpgA zsenge tökfőzelék minden szempontból telitalálat, épp eléggé savanykás, szerettem, hogy nem gyalult a tök, hanem csinos kockára vágott. A tarja fantasztikus, pont annyira ress, amennyire kell, talán egy kicsivel több fűszert, például hagyományos, magyar pirospaprikát elbírt volna. Nem tudom, mi volt az a feltehetően díszítésnek szánt furcsa, ízmentes vörös csík a tányéron, de nem hiányzott róla. Hiányzott viszont mellé egy kanál, mert igen nehéz volt késsel-villával kilapátolni a mélytányérból a főzeléket.

pas4.jpgA "rakott" karalábé. Hát igen. Utólag már sejtem, miért volt idézőjelben. Sajnos nem kérdeztem rá, a pincér magától nem mondta, az étlap sem írta... Őszintén, bármilyen rakott zöldség említésére van valaki, akinek az jut eszébe, hogy egyszerű párolt zöldség és sima főtt rizs váltakozva, pár szál fűvel a tetején? Végignéztem utólag jó néhány receptet, gyakorlatilag nem találtam olyat, amiben ne lett volna valamilyen húsféleség. Vagy egy kis sajt. Vagy legalább egy kis szalonna pörc. Nem vagyok megrögzött húsevő, de az, hogy a főételek között, főétel áron gyakorlatilag egy nagy adag köretet kaptam, az azért meglepett. Amúgy a maga egyszerűségében nem volt rossz, főleg a főzelék. A rizs sajnos önmagában sem volt jó. Száraz, kicsit ízetlen. Legalább összekeverhették volna a főzelék levével, tetejére rásüthettek volna egy kevés parmezánt, esetleg egy szelet sült pármai sonkát. Vagy valami ilyesmi...

pas7.jpgDesszert: a créme brülee egyszerűen tökéletes volt. (Micsoda szerencse, hogy itt nem kaphat tág teret a fantázia.) A klasszikus tejberizs viszont sajnos nem főtt meg, kemény volt a rizs. És ha már "classic" , én nem ilyen kissé visszafogott, jellegtelen ízű eperhabot, hanem igazi, házi eperdzsemet ajánlanék mellé.

pas6.jpgFájóan sok a hiba, miközben csak egy hajszál választja el az éttermet attól, hogy igazán jó legyen. A kiszolgálás teljességgel rendben volt, a pincérek gyorsak, kedvesek, tájékozottak. Az étterem roppant hangulatos, kényelmes, órákat csicseregtünk volna még, ha van időnk. Törődnek a családosokkal, van remek játszósarok, felszerelt pelenkázó, jópofa, gyerekbiztos poharak. Szép és ötletes a tálalás, ráadásul meg vagyok hatva az igyekezettől, hogy a szezonális zöldségek-gyümölcsök, hagyományos, egyszerű ételek megjelenjenek az étlapon. 

 

pas8.jpgpas11.jpgAzt hiszem a "kevesebb több" itt is lendítene a helyzeten. Kevesebb fakszni, több hétköznapi megoldás, a hagyományok nem feltétlen és mindenáron át- és újraértelmezése lehet a megoldás. Talán sehol máshol nem találunk nagy Budapesten még egy éttermet, ahol egyszerre ehetünk cukorborsót, tökfőzeléket, karalábét, tejberizst és lasagnét, pastramit, libamáj créme brülee-t, vagy éppen parajlevest királyrákkal és bundáskenyérrel.

Értékelés: Kicsivel kevesebb erőlködéssel és kicsivel több odafigyeléssel lenyűgöző lehetne. És akkor az árát is megérné....

 

Cím: Bp. 1036, Lajos utca 93-99. Nyitvatartás: minden nap 8-23-ig,

Asztalfoglalás: +36 1 430 17 31

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korulottemavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr307663954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása