Mindig keressük a jó ízeket, kellemes miliőt, elfogadható árakat - s mindezt egy helyen. Ráadásul ha lehet, valami különleges összetevővel megbolondítva. Mondjuk könyvekkel.
Nem szakácskönyvekkel, hanem valódi, olvasgatható könyvek tucatjaival. Jó ötlet, gondoltam, amíg várakozunk egymásra, a pincérre, leemelünk egy könyvet magunk mögül a polcról, beleolvasunk, rácsodálkozunk a tíz-húsz-harminc évvel ezelőtti címekre, árakra... No igen, nyilván ezért könyvbár. De ami izgalmasabb, minden héten egy regényt ehetünk végig - szó szerint. Egyszer Harry Potter menza-élményeit próbálhatjuk ki, máskor az Elfújta a szél déli konyháját idézi meg a séf. De kalandozhatunk a Százholdas pagonyban, vagy megkóstolhatjuk a Szürke ötven árnyalatát, 18 év alatt is...
Edwin A. Ebbott: Síkföld. Ez a tudományos-fantasztikus, s nem mellesleg igen szellemes regény inspirálta a séfet azon a héten, amikor ellátogattunk a Könyvbárba. Ebbott kisregénye nem az ízeket hozta az aktuális menüsorba, hanem a formákat. Hiszen Síkföld lakóját, Négyzetet Gömb vezeti el Térföldre. Ahogy a mi tányérunkon is ott sorakoznak az izgalmasabbnál izgalmasabb, háromszögekbe, kockákba, gömbökbe, egyenesekbe és kúpokba álmodott fogások. Ám mielőtt választanánk, azért leemelünk egy izgalmas kvízkönyvet a polcról. Amíg barátainkra (egyben ötletgazdáinkra) várunk, jól szórakozunk műveltségünk hiányosságain, és igen jót kacagunk a könyv árán: 20,50. Lehet tippelni a kiadás évére...
Természetesen nem csak az adott könyv menüsorából lehet választani, az étterem remek állandó étlappal rendelkezik, ami megfelelő gyakorisággal (idények-alapanyagok) szerint változik. Az ízletes, hagyományoknak megfelelő, igényesen elkészített gulyásleves például állandó szereplő. Ahogyan mindig van az
étlapon valami különleges, rafináltan megkomponált saláta is, a hideg előételek kedvelőinek. Friss, elsőrendű alapanyagok, ha kell, egyszerű és elegáns tálalás, ám ha indokolt, fantáziadús kreativitás. Visszafogott, egyszerű, de minőségi evőeszközök, tányérok, poharak, ám semmi felesleges cifraság, látványos "rongyrázás" - a kisgyerekesek, fiatalok sem kell, hogy feszélyezve érezzék magukat. Nem kell félni, hogy valami leesik, eltörik, s a kár nagy lesz. Egyszerű fehér könyvespolcok, kényelmes székek, kedves-színes plusz párnák - tényleg egy otthonos könyvtár-étkező keverékében vagyunk.
Síkföld ételeiből a Háromdimenziós kockalét fantázianevű zsályás csirkét választom rókagombás háromszögkaláccsal. Zseniális. Ha nem olvasom el az összetevőket, sosem jövök rá, hogy az az apróra vágott/darált, jól átsütött, majd kockaformára préselt hús csirkecomb. Egyszerűen csak hihetetlenül finom, ahogyan a rókagombás kalács is. És - bár nem tűnik soknak - kifog rajtam, nem tudom mind megenni. A többiek sem panaszkodnak, a bélszínsteak, a rozé kacsamell, a különleges, túrós háromszögvonalzóval körített csirkepaprikás egyaránt nagy sikert arat, tálalásuk szintén Síkföldet idézi.
Bár úgy érezzük, semmi sem fér már belénk, azért a síkföldi desszertet, a Dimenziókat muszáj megkóstolni - s mi tagadás, kár is lett volna kihagyni. Sok kis kockából (brownie, dinnyék, fehércsoki, mangó, kókusz) született meg a gasztronómia Rubik-kockája. Vizuális és ízvarázs, elkápráztat és elandalít... Mindennel elégedettek vagyunk, a mesével, az inspirációval, az atmoszférával, az ízekkel, az adagokkal. Még az árakkal is. Ebben a kategóriában teljesen korrekt árakon ehetünk kimagaslóan ízletes és fantáziadús ételeket.
Értékelés: Remek. Udvarias pincérek, izgalmas kalandozás ízekben és történetekben, kellemes borok, kényelmes székek, barátságos miliő.
A kevés hibák egyike a légkondicionálás szakaszos működése volt. Elismerem, a legmelegebb napok egyikén vacsoráztunk ott, az étterem tele volt, de ezen a nívón már elvárható egy állandó szinten tartott belső hőmérséklet. Ahogy fokozatosan telt meg a helyiség, úgy jött hullámokban hol a forróság, hol a hűsítő fuvallat.
Másik észrevételem a honlapra vonatkozik - ott ugyanis nincsen itallap. Márpedig szerencsére magyar vendég is van olyan igényes, hogy szeret jó italt (bort) választani a vacsorához, akár előre is.
Végül pedig jó tudni, nem mindenki olvas minden könyvet. Különösen nem a menüt inspirálók közül. Elismerem, a regények többsége világhírű, de vannak, akik még oly' fiatalok... Másfelől épp a Síkföld egy olyan kisregény, amit inkább nem olvastak a népek, mint igen. Ha van rá kapacitás, én egy rövid, vicces, akár az ételekhez illeszkedő könyvismertetőt odatennék az étlap mellé.
A héten Terry Hayes: Nevem Pilgrim című regénye a séf ihletője. (Amit választanék: Himlővírusok - Bárányborda, kuszkusz, joghurt, korianderes répa, maracuja - mégis inkább, mint egy kis zika...)
Az étterem megtalálható Budapest VII. kerületében a Dob utca 45. szám alatt. Asztalt foglalni a +36 20 922 7027 számon, vagy a booking@konyvbar.hu email címen lehet. Vigyázat, olyan jól megy a hely, hogy vasárnap senki sem dolgozik, a könyvbár zárva. Egyéb napokon 12-24-ig állnak rendelkezésünkre. Ajánlott - főleg estére - asztalt foglalni, mert egyre többen olvasnak a sorok között!