HTML

körülöttemavilág

Mozi, színház, koncert, kiállítás....Komolyzene, kirándulás, műemlék. Egyszóval kultúra, ahogy én látom. Hátha téged is érdekel. Mert még nem láttad, vagy ha mégis, neked is van róla véleményed :)

Friss topikok

EGY NŐ FOGSÁGBAN (A Woman Captured) - magyar dokumentumfilm, 2017

2019.04.13. 18:32 dasilva64

ma12.jpgma11.jpgTuza-Ritter Bernadett eredetileg egy ötperces egyetemi (Színház- és Filmművészeti Egyetem) "házifeladatot" szeretett volna leforgatni Marisról, akit egy korábbi munkája során ismert meg. Nem is gyanakodott, hogy a látószögébe került családnál látott, korán öregedő, ötvenkét évesen néha hetvennek látszó, szótlan, törődött, szorgos asszony tulajdonképpen rabszolga.

15 komment

Címkék: hajléktalan kiszolgáltatottság emberkereskedelem krízis csicskáztatás sanyargatás Tuza-Ritter Bernadett 2018 Sundence Film Festival

PORGY ÉS BESS - kell-e nekünk hipózott Gershwin az Erkelbe?

2019.04.07. 18:59 dasilva64

pb11.jpgGeorge Gershwin (született: Jacob Bruskin Gershowitz) zeneszerző, egy - a kisebbségi lét számos borzalmát megélt - menekült litván-zsidó család fia 1935-ben jazz-operát írt a déli államokban élő elnyomott rabszolga-leszármazottakról. A Porgy és Bess-nek - számos okból kifolyólag - sem a bemutatás idején, sem később nem sikerült egyértelmű, botrány- vagy kritikamentes darabbá válnia, annak ellenére, hogy a közönség folyamatos telt házakkal hálálja meg színpadra állítását. 

Szólj hozzá!

Címkék: jazz botrány rasszizmus kisebbség Erkel Színház Gershwin Porgy és Bess

OMG - Micsoda balett-est az Erkelben!

2019.03.24. 10:09 dasilva64

omg1.jpgHogy mi a csoda ebben a balett-estben? Tulajdonképpen semmi. A szórólap kecsegtető felvezetésével szemben még csak nem is modern, legfeljebb annyiban, hogy a klasszikus balettelemeket nem egy történetben meséli el, hanem "kontextusából kiragadva", szinte nagyító alatt mutatja meg a klasszikus lépéssorokat, a virtuóz technikát. 

Szólj hozzá!

Címkék: balett táncművészet virtuóz Csajkovszkij Erkel Színház Délibes

CARMEN - szenvedély, féltékenység, párkapcsolati erőszak, gyilkosság az Erkelben

2019.03.10. 21:37 dasilva64

car6.jpgSokszor felvetődik a kérdés - főképp az operákat kevéssé kedvelő, vagy ismerő ismerőseim körében -, mi értelme ugyanazt az operát újra meg újra megnézni? A zene változatlan, a hősnő többnyire vagy meghal a végén, vagy jön a hepiend, de a sztori állandó. Ami változik, az egyfelől a rendezés, másfelől a szerepeket életre keltő művészek személye. S bármilyen hihetetlen, egy-egy unalomig ismert opera is tud reveláció-élményt adni, ha a rendezőnek van érvényes üzenete, megvannak hozzá eszközei, és az énekes-színészek is partnerek ebben.

1 komment

Címkék: opera féltékenység Oberfrank Pál Carmen Erkel Színház Bretz Gábor Mester Viktória Bizet párkapcsolati erőszak tragikus szerelem

A KEDVENC - ír-angol-amerikai dráma, 2018

2019.03.04. 14:29 dasilva64

ked5.jpgMihez kezdjen egy jó családból való, művelt fiatal nő (Abigail), akinek az apja szerencsejátékon elvesztette a család összes vagyonát, ráadásul őt is eladta egy kéjsóvár öregembernek, korlátlan használatra...? A lány elmenekül, ám rendes szakma, ismeretség, munkalehetőség híján távoli rokonához fordul segítségért. Nagynénje (Sarah) egy nemzetközileg elismert, nagy hatalmú családi vállalkozás egyszemélyi tulajdonosának és vezetőjének (Anne) a jobbkeze, legfőbb bizalmasa.

Szólj hozzá!

Címkék: erotika szenvedély rokokó angol királynő Emma Stone Oscar-díj Rachel Weisz kegyencnő Olivia Colman Yorgos Lanthimos

SZÉTTÉPVE - szétesve, betépve, kiütve..., függésben.

2019.02.25. 22:02 dasilva64

szet7.jpgÍzlelgetem a szót: koncertszínház. Bár sosem láttam ilyet, a szó megfejtése magától értetődő: a Belvárosi Színház színpadán egy színész, Szabó Kimmel Tamás, és négy zenész néz szembe velünk, nézőkkel, és a (drog)függéseinkkel.

Szólj hozzá!

Címkék: család függőség drog fájdalom szabó kimmel tamás koncertszínház

ZÖLD SZOFI - Anarchista Színház az RS9-ben

2019.02.21. 12:47 dasilva64

zold6.jpgEgy marihuána-termesztő nemzeti dohányboltos család három generációjának tragikomédiája az Anarchista Színház előadásában valahol Budapest csillogó-villogó felszíne alatt egy eldugott, kellemesen boros-dohos szagú kis pinceszínházban - a darab még el sem kezdődött, de az élmény máris abszurd.

Szólj hozzá!

Címkék: humor marihuána abszurd komédia rs9 nemzeti dohánybolt anarchista színház politikai paródia

ÍTÉL A NÉP - és gondolatban ítélkezhetünk mi is, a Stúdió K nézőterén

2019.02.18. 12:06 dasilva64

it3.jpgHogy dokurevüt látunk (jelentsen bármit is e furcsa szókapcsolat), az rögtön az első pillanatban kiderül. Fiatal, kedves arcú bárzongorista (Darvas Kristóf) kísérete mellett egy szakállas férfi dizőz (Sipos György) furcsán disszonáns érzéseket keltő dalokat búg-harsog hol a mikrofonba, hol közvetlenül az arcunkba: Maros vize folyik csendesen; Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország... Aztán ünnepélyes feketébe öltözött szónok érkezik (Homonnai Katalin), és hihetetlen átéléssel, fantasztikus retorikai teljesítménnyel méltatja a Vezér nagyívű életpályáját, a művészetekhez való gyönyörű értését, a magyarságért hozott emberfeletti áldozatát.

Szólj hozzá!

Címkék: színház művészet felelősség bűn hatalom MTA Horthy-korszak TAO Kiss Ferenc zsidótlanítás

NEM VAGYOK MIRIAM (Jag heter inte Miriam) - az emlékezés fájdalma

2019.02.11. 13:28 dasilva64

mi4_1.jpgMiriam nyolcvanöt éves születésnapjának reggelén megérkezik az ünneplő család - és szokás szerint megérkeznek az emlékek is. Bár Miriam általában igyekszik elbújni az emlékei elől, szorosan bezárva tartja őket agyának kis szekrénykéiben, ez a nap valahogy más, mint a többi. Majd' hetven év után legmélyebbre eltemetett titka önálló életre kel, és teljesen váratlanul kibukik a száján: Nem vagyok Miriam.... 

Szólj hozzá!

Címkék: svédország cigányok hős emlékezés koncentrációs tábor megbocsátás testvéri szeretet Mengele Majgull Axelsson

BÁNOM IS ÉN, HA ELÍTÉL AZ UTÓKOR - román filmdráma, 2018

2019.02.05. 09:48 dasilva64

ba3.jpg1941. október 22-én a Vörös Hadsereg - miután a német-román hadsereg elfoglalta Odesszát - rádió-távirányítással felrobbantotta a román katonai parancsnokság (korábban NKDV) aláaknázott épületét. A robbanásban több mint hetvenen vesztették életüket. Az akcióért a román vezetés a zsidókat és a kommunistákat tette felelőssé, és még aznap 5.000, másnap további közel 20.000 zsidót végeztek ki különös kegyetlenséggel.

Szólj hozzá!