HTML

körülöttemavilág

Mozi, színház, koncert, kiállítás....Komolyzene, kirándulás, műemlék. Egyszóval kultúra, ahogy én látom. Hátha téged is érdekel. Mert még nem láttad, vagy ha mégis, neked is van róla véleményed :)

Friss topikok

Címkék

2018 Sundence Film Festival (1) abszurd (1) agresszió (1) aktivizmus (1) anarchista színház (1) angol királynő (1) asszertivitás (1) autizmus (1) Bajazzók (1) balett (1) Bizet (1) bosszú (1) botrány (1) Bretz Gábor (1) bűn (1) Carmen (1) cigányok (1) Csajkovszkij (1) család (1) csicskáztatás (1) Danis Lídia (1) Délibes (1) drog (1) Elfogadás (1) elfogadás (1) emberkereskedelem (1) emlékezés (1) Emma Stone (1) empátia (1) Erkel Színház (4) erőszakmentes kommunikáció (1) erotika (1) fájdalom (1) felelősség (1) féltékenység (2) Figeczky Bence (1) függőség (1) Gershwin (1) Guelmino Sándor (1) hajléktalan (1) hatalom (1) határszabás (1) Horthy-korszak (1) hős (1) humor (1) Jászai Mari Színház (1) jazz (1) kegyencnő (1) kisebbség (1) Kiss Ferenc (1) kiszolgáltatottság (1) komédia (1) koncentrációs tábor (1) koncertszínház (1) krízis (1) LMBTQ (1) Majgull Axelsson (1) marihuána (1) Marshall Rosenberg (1) másság tisztelete (1) megbocsátás (1) Mengele (1) Mester Viktória (1) MTA (1) művészet (1) nemzeti dohánybolt (1) Oberfrank Pál (1) Olivia Colman (1) opera (1) Oscar-díj (1) Parasztbecsület (1) párkapcsolati erőszak (1) Pogány Anikó (1) politikai paródia (1) Porgy és Bess (1) Rachel Weisz (1) rasszizmus (1) rokokó (1) rs9 (1) sanyargatás (1) svédország (1) szabó kimmel tamás (1) szenvedély (2) szerelem (1) színház (1) táncművészet (1) TAO (1) Tatabánya (1) testvéri szeretet (1) tragikus szerelem (1) Tuza-Ritter Bernadett (1) védelem (1) vendetta (1) virtuóz (1) vitakultúra (1) Yorgos Lanthimos (1) zsidótlanítás (1) Címkefelhő

RÉSZEGEK - Katona József Színház

2016.03.25. 17:04 dasilva64

resz4.JPGA kortárs színházban - a Katona Kamrájában különösen - az a lenyűgöző, hogy minden részletnek van súlya, mindennek van szerepe, már maga a díszlet is üzen. Amíg a kezdésre várunk, elgondolkodom, hol is lehetünk? Szűkülő tér (már megint...), a végén tükör. Valaki éppen felönti vízzel, és felmossa. Sikátor? Folyosó? Szálloda? Bérház? Metró? Bármelyik és mindegyik. És ott, a végén, a tükörben - ott  mi vagyunk.

Mi, a nézők, a darab részeseivé válunk, és nem csak a tükör-trükk miatt. A színészek szép lassan közénk szivárognak, Martha (Rezes Judit) belépője, pontosabban bebotladozása a nézőkön keresztül, megalapozza ezt az érzést.

resz1.jpgLazán egymás után fűzött jelenetek sorjáznak, jó ideig csak az a közös nevező, hogy ezen az éjszakán mindenki részeg. Ki jobban, ki kevésbé; ki próbálja megőrizni méltóságát, ki teljesen kitárulkozik. Ki azért, mert házasodik, ki azért mert nem. Ki a barátaival rúgott be, egyszerű társasági szórakozás gyanánt, ki felejteni szeretne. De mindannyian eljutnak abba a kontrollvesztéses állapotba,  amikor, mint tudjuk, könnyedén leszünk kegyetlenül őszinték és veszélyesen szókimondók. Lelkünk mélyére temetett titkaink, sérelmeink, elkövetett bűneink hajlamosak szinte akaratunk ellenére a felszínre törni.

resz10.jpgA részeg ember persze nem csak az igazságokat ontja, de mindeközben vicces, nevetséges, szánalmas is. Dülöngél, elesik, káromkodik, magabiztosan, de összeakadó nyelvvel ismételgeti kitartóan ugyanazokat az ostobaságokat. S miközben harsányan kinevetjük, megbotránkozva hallgatjuk, vagy éppen szánakozva segítségére sietnénk, időről időre szinte belerázkódunk a felismerésbe, már nem is vicces, már nem tudunk sajnálkozni, mert a kimondott szavak hirtelen új értelmet, súlyos jelentést nyernek - bennünk, nekünk. A részeg filmfesztivál-igazgató, Mark (Mészáros Máté) helyettünk üvölti a világba: Ki nem fél a ráktól, ki?!?! Magda (Borbély Alexandra) a mi lelkiismeretünk nagy kérdéseit teszi fel: Lehetünk-e boldogok mások életén átgázolva?  Lora és Gustav (Pelsőczy Réka és Kocsis Gergely) házaspárja akár mi is lehetnénk - egy feltétel nélküli új szerelem ígérete ellenében elég erős-e a kapcsolatunk? Különösen, ha hűtlenségünk napvilágra került?  Van-e tabula rasa?

resz3.JPGRosa (Ónodi Eszter) megfáradt örömlánya nem egyszerű prosti - ő az az egyszerű, elhasznált, tetszőleges téren prostituálódott szerencsétlen, aki élete végéig hisz abban, hogy MOST tényleg Isten suttogását hallja a szívében, hogy MOST majd elnyeri jutalmát, MOST végre ő is kap valami szépet az élettől. De az 'ilyenek' sosem nyernek, ők maradnak az örök vesztesek. Rudolf (Vajdai Vilmos), Max (Mészáros Béla), Matthias (Tasnádi Bence) és Gabriel (Keresztes Tamás) kvartettje szinte a hollywoodi legénybúcsús filmeket idézi, egészen addig, amíg valami furcsa, vallásos áhítatba nem merülnek. (A négyesből kiemelkedik Keresztes, egészen zseniálisan inog-rezeg-hömpölyög-szónokol.) Laura (Pálmai Anna) és Linda (Rujder Vivien) reményvesztetten, csalódottan, egy-egy jókora pofon után próbálnak feltápászkodni a padlóról (szó szerint és átvitt értelemben) - ki daccal, ki felejtéssel. Hétköznapi eset, rutin megoldások. Karl (Elek Ferenc) is mi vagyunk, a gyenge mi... Aki nem bírja tovább hordozni, végre lerakhatja, meggyónhatja bűneit, hisz részeg. Ez jó mentség, jár a feloldozás, a bocsánat, nem számít újabb bűnnek, hogy a mocsok feltakarítását áttoltuk a másikra...

resz2.jpgMinden jelenet erős (bár némelyik egy kicsit túl hosszú), van kifejezetten vicces, van cinikus, és van, amelyik az első pillanattól inkább tragi(komi)kus. De a Katona színészei újra bebizonyítják, hogy lehet bármilyen szerep, bármilyen jelenet, itt nincsenek sztárok. Itt mindenki remek, Gothár Péter rendezésében - és díszletei közt - szinte mindenki képes végig ugyanazon a hőfokon izzani. A darab végére a laza szálak összeérnek, a helyzetkomikummal, sírva nevetéssel tűzdelt éjszaka lassan véget ér - az utolsó jelenet pedig erőszakosan és kegyetlenül lerombolja - ha volt egyáltalán - törékeny hitünket egy mámorosan rózsaszín, szép új világban. 

 

resz7.jpgresz5.JPGÉrtékelés: Ivan Viripajev darabja szórakoztató, elgondolkodtató, jól alakítható. Bár ritmusa, színvonala nem egyenletes, a rendezés, színészi alakítások, és nem utolsó sorban a  jól eltalált, szimbolikus jelentést hordozó jelmezek (Tihanyi Ildi) hozzátesznek annyit, hogy megkaphassa a jelest.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korulottemavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr938511690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.