HTML

körülöttemavilág

Mozi, színház, koncert, kiállítás....Komolyzene, kirándulás, műemlék. Egyszóval kultúra, ahogy én látom. Hátha téged is érdekel. Mert még nem láttad, vagy ha mégis, neked is van róla véleményed :)

Friss topikok

Címkék

ZÁBORSZKY: FÚGÁK - Ludwig Múzeum

2016.02.07. 12:59 dasilva64


zab1.jpg

Szereted a Föld színeit, anyagait, illatát? A sárga homokkövet, a fekete kvarcot, a napsugár aranyát és a Hold ezüstjét? A felhők tejszínhabját és a tűz mély bíborát? Szereted érezni a kősziklák, betontömbök, homokhegyek súlyát és a szél frissét? Látod a mesét egy faágban, egy hétköznapi kerítésben, ajtófélfában? Szeretsz álmodni? Az éj sötétje és a puha fehér paplan alatt lebegni álom és ébrenlét határán?  

Érdekelnek a távoli tájak? Az írott jel, a faragott kép, a megörökített pillanat? Érzed a geometriában a biztonságot, a rendet, a szigorúság mellett a játékosságot? Hallod a képekben a zenét?

zab11.jpgZáborszky Gábor művészete ebbe a világba repít. Ahol a súlyos anyagokban költészet lakik, és az óriási méretek nem agyonnyomnak, hanem körbeburkolnak. A fekete nem gyászos, az ezüst nem hideg, az arany nem felszíni csillogás. Az időnként bumfordi formák szinte lebegnek. Romantikus absztrakt, így neveztem el magamban.


zab6.jpgA kiállítás anyaga negyven év termését öleli fel. Egészen hihetetlen az a konzisztens, magabiztos kifejezésmód, ami Záborszky Gábor művészetére jellemző. Ha nem tudnám, hogy életmű kiállításon vagyok, fel sem merülne bennem, hogy nem az elmúlt pár év műveit látom.

Természetesen változtak az anyagok, a technikák, bár az indulás hagyományos: olaj-vászon, farost-vászon, majd erre rakódnak rá az újabb és újabb rétegek. Fotók, hétköznapi  és kevésbé hétköznapi anyagok: homok, faág, kötél, vászon, kerítésdarabok, ajtófélfa, távol-keleti szobor. Aztán megváltozik a hordozó felület, vászon és farost helyett üvegszállal erősített papír. 

zab1_1.jpgVégül a papír maga lesz a főszereplő. Bár megjelenésében már egyáltalán nem emlékeztet a papírra. Hol könnyeden hajtogatott puha paplan, hol súlyos kapuzat, vagy éppen alig megmunkált sziklatömb. 

 

Ám az a finom kettősség, ami Záborszky Gábor minden alkotását varázslatossá teszi, mindvégig jelen van: az anyag matériájának, vagy a mondanivalójának súlya furcsa mód életigenlő, pozitív energiákat hordoz. Mint a Stonehenge, a Grand Canyon, egy régi indiai templom, vagy egy piramis: miközben köveik-szikláik időtlenek, mozdulatlanok, élettelenek, mégis ott cikáz köztük a szél, a napfény, bodor kis felhők, és a valaha volt minden lélek szelleme. 

zab7.jpg

 

Találó a cím: Fúgák. Zeneiség, költészet, orgona. Egy óriási, nehéz , elmozdíthatatlan hangszer, életre keltése rengeteg energiát igényel, de amikor megszólal, csilingelő futamjai, álmodozó dallamai és fenyegető, érces zengései elvarázsolnak. 

A véletleneket mégiscsak irányíthatja valaki: ugyanezen a napon olvastam egy cikket egy fantasztikus matematika tanárról, Surányi Lászlóról. A tanítás szépségei mellett mesélt a matematika, a geometria szépségeiről is, végül ezt mondta:

"A párhuzamosság az azonosulás, a szeretet jele, a merőlegesség a dimenziók növekedéséé."

 

Ha mindenáron értelmezni akarom Záborszky Gábor művészetét, azt hiszem ez a mondat egészében kifejezi az érzéseimet. De ha nem akarom, akkor csak hagyom, hogy megragadjon életszeretete, az anyagba álmodott muzikalitása.

zab4.jpg

zab2.jpg

 

Értékelés: Szépséges, finom, erős. Feltétlenül érdemes megnézni. Aztán kimenni a Duna-partra és élvezni a felhőket, a szelet, nézni a rohanó vizet, a hidakat... Lelassulni, időt tölteni  bámészkodással, létezéssel...

 

A kiállítás még február 28-ig látogatható a Ludwig Múzeumban.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korulottemavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr218367258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.