HTML

körülöttemavilág

Mozi, színház, koncert, kiállítás....Komolyzene, kirándulás, műemlék. Egyszóval kultúra, ahogy én látom. Hátha téged is érdekel. Mert még nem láttad, vagy ha mégis, neked is van róla véleményed :)

Friss topikok

Címkék

CSILLAGOK HÁBORÚJA: AZ ÉBREDŐ ERŐ - amerikai sci-fi, 2015

2015.12.27. 16:23 dasilva64


sw8.jpgElsősorban és mindenekfelett elnézést a rajongóktól. Ha nagyon érzékeny vagy a témára, ne is olvasd tovább.

Megnéztem. Rögtön másnap, 19-én. Nem vagyok Csillagok háborúja őrült, sőt még kedvelő sem.

 

 

Láttam az első, vagyis hogy a negyedik részt valamikor a hetvenes évek végén - hát ez is milyen már, ez az állandó zavar a részekkel... 

Enyhén szólva sem az én világom volt, Luke, a buta amerikai tinisztár-típus, nagy, bávatag, kék szemekkel és cuki loknis szőke hajzattal, meg a kis kalácsképű Leia hercegnő, azzal az újragondolt 30-as évekbeli dizájnnal.

sw12.jpgsw4.jpgPersze ott volt Harrison Ford, plusz egy cuki csipogó robot, meg az Ózból a bádogember új, trendi névvel.
Tudtam, hogy születtek folytatások, meg előzőrész folytatások, de nem igazán izgatott. sw11.jpg

                                                       (Frizura-mustra)                                                                      

sw1.jpgAztán most ez az őrület. Értem én, a szomjazóknak tíz év után bármilyen iható folyadék eufória a sivatagban! Gondoltam, muszáj megnézni, mert ez lesz az a film, amiről majd mindenki beszél, mindenkinek véleménye van, ha nem nézem meg, egy idő után háromorrú szörny lennék a piszék között. Felkészültem. Megnéztem egy-két részt, meghallgattam, hol tart most a történet. 3D-s előadásra mentem, hogy tuti legyen a látvány.

Hát nem. Nem lettem rajongó, még csak különösebben nem is tetszett. Hazudnék, ha azt állítanám, időnként nem szórakoztam jól, többek között azért, mert valószínűleg több volt benne a humor, mint az előző hat részben együttvéve. 

Felmérést végeztem az ismerőseim közt, kinek hogy tetszett. Az egyáltalán nem reprezentatív vélemények szerint nagyon jó: kb 10%, nem volt jó: kb 50%, jó volt, főleg ha tudjuk, hogy ez nosztalgiarész, ami megalapozza a következő két folytatást: kb 40%.

   *****SPOILER********SPOILER********SPOILER********SPOILER*****

sw2.jpgNem elemezném hosszasan, mi a jó benne: látványvilág, humor (mértékkel), nosztalgia, látványvilág, látványvilág, látványvilág... Elképzelni sem tudom, mekkora üzlet lesz majd ebből - már magán a film közvetlen hasznán túl. Legók, játékfigurák, XBox és  PC játékok, bögrék, fénykardok, jelmezek, radírok, tolltartók, naptárak... oldalakon keresztül sorolhatnám. 


sw7.jpgDe mi a történet? Az egyszer már elpusztított gonosz erők újra előbukkannak (nahát ilyet!!!), Luke Skywalker, az utolsó jedi-lovag meg valahol önkéntes száműzetésben  bujkál. Nélküle nyilván esélytelen a Köztársaság, elő kell keríteni. Hol is keressük, hol is keressük? Hopp egy kis robotban elrejtve ott a Kincses-sziget, ja nem, bocs, a búvóhely pontos koordinátája. Ezt persze valahogyan a gonoszok is megtudják, tehát mindenki a kis robotra (Bíbíéjt, úgyis mint bb-8) vadászik. Vagány-magányos árvalány (egyenest a Madmaxből érkezhetett), neve Rey (Daisy Ridley), összehaverkodik a birodalmi sereg egy érző szívű dezertőr tagjával (Finn: John Boyega). Hozzájuk szegődik a GPS-gömböc bb-8, beléjük botlik az öreg vagány, Han Solo. Felpattannak a szanaszét őrizetlenül hagyott, ám tökéletesen működő, pöccre induló Ezeréves Sólyomra. Röpködnek, harcolnak, bandáznak kicsit, elveszítik Reyt, a vadlányt, végül egyesítik maradék erőiket a Köztársasággal. Han Solo kebelére öleli asszonyát, a külön töltött évek alatt kicsit leamortizált, ám frizurában sokat fejlődött Leia hercegnőt. Elindulnak megmenteni Reyt és legyőzni a gonoszt. 

                                                NAGYON SPOILER!!!!!

sw6.jpgA főgonosz Kylo Ren, Leia és Han Solo fia, Darth Vader unokája, nagy tanácstalanságában szimpla hímsovinizmusból (nehogy már egy nő legyőzze?!), vagy kisgyermekkori frusztrációkból fakadóan (édesapja simán lelépett mellőle, átadta a nevelését Luke bácsikának,  aki ezek fényében nem csodálhatjuk, hogy elbujdosott), a gonosz erők mellett dönt. Némi kéjjel leöli Han Solot (óóóóóó... Harrison), de az új szupererő birtokosával szemben alulmarad. Rey megtalálja Luke jedilovagot, aki a zárójelenetben szinte lassított felvételként leveti kapucniját, és megmutatja nekünk, mennyit öregedett Mark Hamill. Jelentőségteljesen átveszi a lánytól a fénykardot, és snitt. Folyt.köv.

Sokan mondják, látszik, hogy ez már Disney-produkció. Nem tudom megítélni, a többit sem ismerem, de hogy gyerekes, didaktikus és logikai bakiktól hemzseg, az biztos.

sw3.jpgMert ki az a hülye, aki elhiszi, hogy a fő nosztalgia-űrjárgány a sivatagban porosodik, de pont most, pont Han Solo odatévedtekor simán el tudja kötni egy gyűjtögető vadlány, se nem őrzik, se egy kulcs nem kell hozzá, és még baja sincsen. Hogy egy nagy szőrös állat, a nagy, karmos mancsaival képes egy űrhajót - ami a fénysebességnél gyorsabban tud száguldani - megbütykölni?! Hogy a legfontosabb információk tárolóját nem eldugják, nem, kiteszik közszemlére, folyamatosan cipelik magukkal, hadd találja meg bárki, aki nem vak és süket. A Birodalom meg miért cserélte le a jó kis klón-sereget, érző lelkű emberekre? Hogy biztosan le lehessen őket győzni?!

A főszereplők amúgy szerethetők, természetesen az egyikük egy lány, a másikuk egy afrikai-amerikai (azt hiszem, most ez a helyes kifejezés) csetlő-botló, ám romantikus fiatalember. Még a  Köztársaság vezetője is egy asszony. A gonoszok nagygyűlése gyakorlatilag egy Hitler-nagygyűlés másolata. A katonai felvonulás, a szimbólumok, a színek, a tábornokok egyenruhája, a beszéd stílusa, a karlendítések, mind a náci Németországot idézik.

Han Solo a világmentés kellős közepén, teljesen oda nem illően, egy  C-kategóriás krimibe botlik, jobbról a kínai, balról az ukrán maffia fenyegeti valami tartozás kapcsán, végül az általa rabul ejtett, az Alianben nagyra nőtt polipszerű szörny intézi el ellenfeleit. 

sw5.jpgKylo Ren, a főgonosz meg jobb lett volna, ha magán hagyja a sisakot. Már az is elég vicces, ahogy nagypapa "koponyájával" beszélget, mint Hamlet, de sisak nélkül csak egy szerencsétlen, tanácstalan, frusztrált tinédzser, aki gyakorlatilag toporzékolva mentené saját hiúságát, a Birodalom helyett.

Most, írás közben jöttem rá, az egész egy nagy látványlufi, teletömködve magasztos eszmékkel, gyerekes tanításokkal, és mindenféle filmekből és a történelemből vett jelenetekkel. 

Nekem egy jó kis Tarantino SW-parafrázis esne jól egyszer, azt biztosan élvezném.

 

sw9.jpgÉrtékelés: Hát nálam gyenge közepes, de feltétlenül nézd meg - kizárólag 3D-ben. Egyrészt, hogy lehessen saját véleményed, másrészt, mert a látvány tényleg fantasztikus. És láttunk már ennél sokkal rosszabb filmeket is.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korulottemavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr898202298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.