HTML

körülöttemavilág

Mozi, színház, koncert, kiállítás....Komolyzene, kirándulás, műemlék. Egyszóval kultúra, ahogy én látom. Hátha téged is érdekel. Mert még nem láttad, vagy ha mégis, neked is van róla véleményed :)

Friss topikok

Címkék

KINCSESLÁDÁK KELETEN - Barangolás Szabolcs-Szatmár-Beregben

2015.10.05. 15:07 dasilva64

szsz5.jpgMátészalka volt a cél, de a kötelezők után volt még idő szétnézni. Kis kutakodás a világhálón, mi van itt látnivaló Nyíregyházán és Nyírbátoron kívül? (Arra tavaly jártunk, feltétlenül kihagyhatatlan!!!)

szsz2.jpgKis keresgélés, és csak úgy ömlöttek a helyek, évszámok, templomok, kastélyok, kúriák... A megye 229 településén 38 kastély és megszámlálhatatlan kúria, templom található. Választottunk egy csokorra valót, megpróbáltuk apró falatokból, ízekből megérezni a hely hangulatát. Hazánk legkeletibb csücske - mondják, az egyik legszegényebb. Külső szemlélőként a benyomások legalábbis ambivalensek. szsz18.jpgNyilvánvaló, hogy valaha az egyik leggazdagabb terület lehetett, ha el tudott tartani helyenként több kastélyt is egy településen. Aztán jó ideig mintha egy másik, harmadik világ lett volna a fővárosból nézve. Az uniós pénzeknek köszönhetően ma a kép sokkal árnyaltabb. Elképesztően modern, szépséges főterek, községházak, orvosi rendelők, kiállító terek, emlékházak, frissen renovált templomok. Abszolút határszélen, Szatmárcsekén a főutca  tíz méterenként beültetve rózsákkal. Iparnak nyoma se. Komolyabb állattartásnak se. A földek megművelve. Hihetetlenül gazdag, modern, vagy éppen szépen felújított, hagyományos, valamint szolid, és igen-igen szegény porták váltakoznak. Az emberek kedvesek, segítőkészek, de nem túl nyitottak, vagy barátságosak. 

szsz19.jpg300 éves platán Vaján.

 

 

 

                                                  

Keresztszemes hímzés (Vásárosnamény)

szsz1.jpgMátészalka, a megye második legnagyobb városa szinte semmit nem őrzött meg több mint 700 éves múltjából. Ám az elmúlt években megpróbáltak arcot adni a településnek, szép parkokkal, terekkel, rengeteg szökőkúttal, szoborral, emlékművel, pár csinosan felújított (bár számos gyerekbetegséggel küzdő) középülettel - büszkeségük a Művelődési Ház. Ezen felül büszkélkedhetnek még egy csinos kis kastéllyal, ahol a nagy hírű Vay család kúriájában tengette napjait a bukott szabadságharc két nagyja: Vörösmarty és Bajza.
szsz3.jpgKésőbb a kúriát szecessziós stílusban átépítették, ekkor kapta mai kastély formáját (1925). 2003-ban a Tóth család birtokába került, akik elegáns, wellness-részleggel, ápolt parkkal, korabeli bútorokkal felszerelt lakosztályokkal várták a vendégeket. szsz4.jpgSajnos a válság óta kissé megtépázódott, a park elvadulni látszik, a wellness üzemen kívül, de lakni és enni remekül lehet benne, a személyzet nagyon kedves és segítőkész.

 

 

Csillagtúránkon kelet felé indultunk, első állomás Kocsord, Tisza-kastély. Találunk szépséges unitárius templomot (micsoda érdekes vallás, eddig semmit sem tudtam róla, legalább utána néztem!), Kastély ABC-t (kenyér már nincsen, 11-kor, vasárnap van...) és egy magas kerítést. ABC-ben kenyér helyett kevéske információt kapok: a kastélyt évekkel ezelőtt eladták valakinek, azóta dolgoznak rajta, vagy se, de bemenni semmiképp sem lehet. kocsord.jpgA mai kastélyt egy korábbi helyére építették 1908-1915 közt, a Tisza-család részére. Az épületben tárgyalta a Horthy vezérkara és az orosz hadsereg a II. világháború végén a kiugrási kísérletet. 2006-ig kórház működött benne. Hogy ma hogy nézhet ki, csak a kivételezettek tudhatják...

szsz6.jpg

 

Nem volt kifejezett cél, de meg kellett állni Tunyogmatolcson. Pontosabban először Tunyogon, egy kis református templomnál, ahol az istentiszteletre várók beinvitáltak és kedvesen biztattak, csináljak csak minél több fotót. szsz7.jpgElmesélték a templom felújítását, a matolcsi Petőfi-emlékház történetét, majdnem kikérdezték A Falu végén kurta kocsmát - mert ha nem tudnám, itt írta, a Holt-Szamos partján álló kocsmában! Megnéztük persze azt is. Zárva van ugyan (a madár se járt arra rajtunk kívül...), de remekül akadálymentesített!

szsz9.jpgKövetkező megálló Nagyar, Luby-kastély. Nagyaron egyébként három kastély-kúria található. Egy magánkézben lévő, elképesztő, a Holdról idepottyant csoda: a Luby Interaktív Kastélymúzeum és Antik Rózsák Kertje. Szemben vele az állami kézben lévő Kende-kastély, mögötte egy még régebbi Luby-kúria. szsz14.jpgA Luby-kastélyban mindent lehet: csoportoknak (iskolásoknak és nyugdíjasoknak is) teljes körű szórakoztatás, étkezés, bankett, konferencia, esküvő, akadálymentesített rózsakert, az épületben lift; interaktív, számítógépes, szabadulószobás, vetélkedős programcsomagok, színvonalas ajándéküzlet; kiállítás. Szabadtéri színpad, játszótér, tágas parkoló. És épül mellette a trópusi pálmaház és tiszta üveg rendezvényközpont. Minden részletén érződik az odafigyelés, az egész kastély stílusban tartva, de a kor igényeit messzemenően kielégítve áll a vendégek rendelkezésére - mintha nem is Magyarországon járnánk... szsz11.jpgAztán átmegyünk az út túloldalára, és mindjárt otthon érezhetjük magunkat. (A Luby-kúriát gyakorlatilag nem is találtuk.)

szsz15.jpg

 

 

Azért láttunk állami kézben lévő, jól karbantartott, kifejezetten szép kastélyokat is, Vásárosnaményben a Tomcsányi-kastélyt és Vaján a Vay-kastélyt. A szép kis barokk naményi kastély majd húsz évig, 1986-tól 2005-ig várta üresen sorsának jobbra fordulását. Végül a régi tulajdonosok egyik leszármazottja, dr. Tomcsányi Pál akadémikus és a város együttműködése jóvoltából - némi uniós segítséget is felhasználva - sikerült feléleszteni. Ma kicsiny, de gazdag kiállításával, szép ősfás parkjával várja a látogatókat. Várja, csak várja....

szsz24.jpgA két jó példa közé persze beékelődött egy csalódás, szerencsére nem volt nagy kitérő Nagydobos. Klasszicista kastély 1808-ból, 1880-ban átalakítva romantikus stílusban. Korábban foglalkoztató iskola és nevelőotthon. Meglehetősen jó állapotú épület, teljesen lezárva. Semmit sem sikerült kinyomozni a tulajdonviszonyokról, tervekről. Ennyit láttunk belőle a kerítésen keresztül.

szsz17.jpgVay Ádám, kuruc szenátor, II. Rákóczi Ferenc udvari főkapitánya, született 1657-ben Vaján, vélhetőleg ebben a várkastélyban, amely 527 évig állt a Vay-család tulajdonában. A reneszánsz kastélyt ugyan egyszer romantikus stílusban átépítették, de a közelmúltban eredeti reneszánsz stílusában állították helyre.

szsz22.jpgA három szintes, óriási pincés, ősparkos kastélyt teljesen betölti a Rákóczi-szabadságharc. A kiállítási tárgyak, térképek, szövegek, zenék, míves ajtók, ablakok, lépcsők többnyire hűen idézi a kor szellemét.

 

szsz20.jpgszsz23.jpgSajnos utunk végére a szomorú tapasztalatok maradtak. Megcéloztuk Tiszavasvárit, ahol elvileg két kastély is "lakik".

Vonatsínek mellett, kerítés mögött egy romos kastély, megközelíthetetlenül. Szépséges klasszicista épület, úton az enyészet felé. A Dessewffy-kastély. A háború után a 48 szobás épületben szakiskola, majd a Vasvári Pál Szakiskola kollégiuma működött. Az iskola ma is ott működik, közvetlenül mellette. Bemenni nem próbáltunk, szemmel láthatóan le volt zárva a terület. Pár utcával arrébb egy új játszótér mögött találtunk azonban egy másik kastélyt, sokkal jobb állapotban. A kissé nagyzolóan kastélynak hívott kúria eredetileg a Dogály (Büdi) családé volt, majd a Kornissoké lett. Az eredetileg klasszicizáló, szép angolparkkal körülvett kúriát Korniss Ferenc a századelőn neobarokk stílusban átépíttette. Ma szociális otthon, nem látogatható. De legalább nem készül összedőlni.

Utolsó állomásunk pedig Magyarország egyik legelképesztőbb, legjellemzőbb története, Tiszadob. Ma ennyi látható a teljesen készre felújított kastélyból:szsz21.jpg

És ez lehetne: Gyönyörű, elegáns, nagyvonalú, romantikus-neogót kastély 1885-ből. Építtette id. Andrássy Gyula,  a szájhagyomány szerint a Erzsébet magyar királyné tiszteletére, a francia Loire folyó mentén épült középkori lovagi várkastélyok mintájára. A II. Világháború után sokáig gyermekotthon volt (Tiszadobi Gyermekváros), majd végre 2006-ban úgy tűnt, visszakaphatja régi fényét. Elkezdődött a helyreállítás tervezése. 2010-ben aláírták a kivitelezői szerződést a munkálatok megkezdésére. A teljes renoválás a tervek szerint 2011-re befejeződött volna. Ám előre nem látható problémák miatt 2014-ig húzódott. 2014. júnuis 30-án a kastély felújítása 1,8 milliárdos uniós pénzből és 400 milliós önerőből befejeződött.  A nyitással már csak az engedélyekre várnak. 

tiszadob_1.jpg

Azóta is. És az engedélyek nem érkeznek meg. Senki nem tudja miért. Pedig várják a látogatók, a helyiek, az önkormányzat, a vállalkozók. Magyarázat nincs.

Van még mit felfedezni ott észak-keleten. A templomokról még alig beszéltem, pedig az is megér egy misét....Vajon miért és hogyan lehetne megnézni őket belülről is? Mert ha éppen nincs  mise, vagy istentisztelet, mind zárva van. Szigorúan. Elérhetetlenül, minden fajta vándornak. De ez legyen egy másik mese.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korulottemavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr567893252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.