HTML

körülöttemavilág

Mozi, színház, koncert, kiállítás....Komolyzene, kirándulás, műemlék. Egyszóval kultúra, ahogy én látom. Hátha téged is érdekel. Mert még nem láttad, vagy ha mégis, neked is van róla véleményed :)

Friss topikok

Címkék

2018 Sundence Film Festival (1) abszurd (1) agresszió (1) aktivizmus (1) anarchista színház (1) angol királynő (1) asszertivitás (1) autizmus (1) Bajazzók (1) balett (1) Bizet (1) bosszú (1) botrány (1) Bretz Gábor (1) bűn (1) Carmen (1) cigányok (1) Csajkovszkij (1) család (1) csicskáztatás (1) Danis Lídia (1) Délibes (1) drog (1) elfogadás (1) Elfogadás (1) emberkereskedelem (1) emlékezés (1) Emma Stone (1) empátia (1) Erkel Színház (4) erőszakmentes kommunikáció (1) erotika (1) fájdalom (1) felelősség (1) féltékenység (2) Figeczky Bence (1) függőség (1) Gershwin (1) Guelmino Sándor (1) hajléktalan (1) hatalom (1) határszabás (1) Horthy-korszak (1) hős (1) humor (1) Jászai Mari Színház (1) jazz (1) kegyencnő (1) kisebbség (1) Kiss Ferenc (1) kiszolgáltatottság (1) komédia (1) koncentrációs tábor (1) koncertszínház (1) krízis (1) LMBTQ (1) Majgull Axelsson (1) marihuána (1) Marshall Rosenberg (1) másság tisztelete (1) megbocsátás (1) Mengele (1) Mester Viktória (1) MTA (1) művészet (1) nemzeti dohánybolt (1) Oberfrank Pál (1) Olivia Colman (1) opera (1) Oscar-díj (1) Parasztbecsület (1) párkapcsolati erőszak (1) Pogány Anikó (1) politikai paródia (1) Porgy és Bess (1) Rachel Weisz (1) rasszizmus (1) rokokó (1) rs9 (1) sanyargatás (1) svédország (1) szabó kimmel tamás (1) szenvedély (2) szerelem (1) színház (1) táncművészet (1) TAO (1) Tatabánya (1) testvéri szeretet (1) tragikus szerelem (1) Tuza-Ritter Bernadett (1) védelem (1) vendetta (1) virtuóz (1) vitakultúra (1) Yorgos Lanthimos (1) zsidótlanítás (1) Címkefelhő

STELÁZSI ÉTTEREM (KÁVÉZÓ, BORBÁR....)

2015.05.10. 12:00 dasilva64

Stelázsi: polc, polcos állvány: főleg éléskamrában. Ófrancia, német eredetű szó, a stellen (állít), illetve stellage (polc, állvány) szóból.ste14.jpg

Persze nem szóelemzésre, hanem egy jó vacsorára vágyunk. Stelázsi....mmmmm... ízlelgetem a nevet,  olyan nagymamás, kicsit régimódi > házi lekvár, savanyúság, bödön zsír, kis fehér vászonzsákban saját gyúrású cérnametélt és szarvacska; selyempapír és fehér papírcsipke a polcokon; a régi fa illata keveredik a friss almáspitéével és a fokhagymás kolbászéval.....


ste1.jpgHát valami ilyesmiben bízom a név alapján. A helyszín Óbuda, Nagyszombat utca 3. Ez jó, nagyon jó, Budapest gasztro-történelmének egyik kultikus helye: a Régi Sipos, az Új Sipos, a Kéhli, és persze a rengeteg új és még újabb: olasz, kínai, japán konyha, trendi és hagyományos design - akármivel nem lehet itt talpon maradni.

ste4.jpgA bejárat, a portál, a kellemesen ódivatú, ám kicsit sem porosan divatjamúlt belső, az étlap - csupa ígéretes részlet, igazolni látszik a várakozásunkat.

A borválaszték nekem kicsit szegényes, de értem a koncepciót: ha stelázsi és házias "nagymama-feeling", akkor nyilván kézműves borok. Mindezzel együtt azért javasolnám a fiatalembernek, aki felvette az italrendelést, hogy a jövőben tartózkodjon a karakteres véleménynyilvánítástól a különféle borok és borvidékek élvezeti értékének kapcsán, különösen, ha szerinte a szekszárdi borvidéken alföldi borok teremnek.

ste8.jpgste7.jpgNehezen tudtunk dönteni  - ezt nagyvonalúan elnézték nekünk, és zavaros rendeléseink ellenére sikerült az előételeket és főételeket mindenkinek a megfelelő időben tálalni. Igaz ugyan, hogy egy főétel mellől lemaradt a hozzá tartozó savanyúság, egy másik mellől a villa, de talán ez is a koncepció része, hogy otthonosan érezzük magunkat - nagymama is elfelejtett néha ezt-azt....


Kétféle előételt kóstoltunk: grillezett házisajtot marinált zöldségekkel és sóban sült céklasalátát. Mindkettő rendkívül finom és harmonikus volt, a házisajt se nem folyós, se nem túlsütött, a zöldségek éppen a megfelelően fűszerezve, hogy kiemeljék a sajt jellegzetesen erős ízét. A céklasalátában nem éreztem külön a körtét, a mentát, almát, citromot, csak egy szépen összeolvadó ízvilágot.

ste9.jpgFőételeink többsége is jó választásnak bizonyult, a csirkeboglya burgonyás lepényen, grillezett házi sajttal kifejezetten laktató, ízletes, házias emlékeket ébresztő.

ste11.jpgA rántott pecsenye kacsamáj petrezselymes újburgonyával, uborkasalátával már nem sikerült kitűnőre, attól tartok, nagyinál ezzel a panírozással utóvizsgáznom kellett volna. Kétségtelen, attól eltekintve, hogy éppen emiatt kicsit több olajat szívott magába a kelleténél, zamatos volt, ízeiben jól komponált.
ste10.jpg
Talán a roston sült jércemell, baconos grillezett spárgával, ricottás borsókrémmel és jázmin rizzsel volt a legfinomabb, legjobban eltalált. 

ste12.jpgSajnos a csábító hangzású Rákóczi túrós kehely, házi baracklekvárral már elfogyott este nyolcra, de a Somlói bombát konyakos meggyhabbal bármikor, bárkinek, bármilyen mennyiségben tudom ajánlani! Bátran állíthatom, ő lett az est fénypontja. A házi mákos nudli korrekt volt (bár van aki szereti, ha ennél kicsit kevésbé tömör és száraz), de a fahéjas hab sajnos mellényúlás. ste13.jpgHa már fahéj (nem lehetne a mák mellé valami gyümölcsöst, ha már szezonja van, vagy vaníliasodót, ha már kicsit fullasztóra készítem?!), akkor viszont nem egy meglehetősen vajas hab, sokkal inkább fagylalt. Ha már itt a meleg tavasz.

Minden hibájával együtt szerethető a miliő, szépek a színek, nagyon jól hangolt az ízvilág, az étterem nem akar túl sokat, túl extrát, nem találtak ki túl komplikált ételneveket, minden az, ami oda van írva. A papír tányéralátéten kedves viccek; a teríték nem túl puccos, de a kés vág, a kanál öblös; nincsenek felesleges díszek az asztalon,  de bármerre nézek, átgondolt, szép részletek. Szezonális alapanyagok. Következetes koncepció kívül-belül.

ste5.jpgAzt pedig megfogadtam, egyszer egy ebédmenüre is betérek....Választhatóak a fogások, ki is néztem egy szép sort a jövő hétre, kint a napsütötte teraszon: Hideg diókrémleves rumos mazsolával, fokhagymás rozmaringos tejben érlelt pulykamellfilé, spárgarizottóval, epres franciakrémes. Mindezt 1.390 forintért, munkanapokon 12-15 óra  között. Nagyi ennyiért nem biztos hogy megfőzné, ha itt lenne még köztünk. De otthon érezné magát.

 

 

 

Értékelés: Ha valami igazán jó (egye manó, nem kézműves) rozé kerülne az itallapra, és az a fahéjhab eltűnne a tavaszi széllel, énnálam kitűnő lenne! 

 

Cím: 1036 Budapest , Nagyszombat utca 3.

Telefon: 06 1 631 3624

Nyitvatartás: minden nap 10-22-ig

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korulottemavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr217446634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.