HTML

körülöttemavilág

Mozi, színház, koncert, kiállítás....Komolyzene, kirándulás, műemlék. Egyszóval kultúra, ahogy én látom. Hátha téged is érdekel. Mert még nem láttad, vagy ha mégis, neked is van róla véleményed :)

Friss topikok

Címkék

2018 Sundence Film Festival (1) abszurd (1) agresszió (1) aktivizmus (1) anarchista színház (1) angol királynő (1) asszertivitás (1) autizmus (1) Bajazzók (1) balett (1) Bizet (1) bosszú (1) botrány (1) Bretz Gábor (1) bűn (1) Carmen (1) cigányok (1) Csajkovszkij (1) család (1) csicskáztatás (1) Danis Lídia (1) Délibes (1) drog (1) Elfogadás (1) elfogadás (1) emberkereskedelem (1) emlékezés (1) Emma Stone (1) empátia (1) Erkel Színház (4) erőszakmentes kommunikáció (1) erotika (1) fájdalom (1) felelősség (1) féltékenység (2) Figeczky Bence (1) függőség (1) Gershwin (1) Guelmino Sándor (1) hajléktalan (1) hatalom (1) határszabás (1) Horthy-korszak (1) hős (1) humor (1) Jászai Mari Színház (1) jazz (1) kegyencnő (1) kisebbség (1) Kiss Ferenc (1) kiszolgáltatottság (1) komédia (1) koncentrációs tábor (1) koncertszínház (1) krízis (1) LMBTQ (1) Majgull Axelsson (1) marihuána (1) Marshall Rosenberg (1) másság tisztelete (1) megbocsátás (1) Mengele (1) Mester Viktória (1) MTA (1) művészet (1) nemzeti dohánybolt (1) Oberfrank Pál (1) Olivia Colman (1) opera (1) Oscar-díj (1) Parasztbecsület (1) párkapcsolati erőszak (1) Pogány Anikó (1) politikai paródia (1) Porgy és Bess (1) Rachel Weisz (1) rasszizmus (1) rokokó (1) rs9 (1) sanyargatás (1) svédország (1) szabó kimmel tamás (1) szenvedély (2) szerelem (1) színház (1) táncművészet (1) TAO (1) Tatabánya (1) testvéri szeretet (1) tragikus szerelem (1) Tuza-Ritter Bernadett (1) védelem (1) vendetta (1) virtuóz (1) vitakultúra (1) Yorgos Lanthimos (1) zsidótlanítás (1) Címkefelhő

LIZA, A RÓKATÜNDÉR - magyar romantikus vígjáték, 2014.

2015.03.22. 21:18 dasilva64

Féltem tőle, túl sokan dicsérték, nagyok ilyenkor az elvárások...A moziban ülve körülbelül tíz percig bírtam elemző, távolságtartó szemmel nézni, aztán átadtam magam a felhőtlen szórakozásnak, a mesének. Mert az, mese a javából.
liz9.jpg

Elvarázsolt lány, elvarázsolt világ. Egy japán popszellem és egy elátkozott rókalány a kapitalista Csudapesten a hetvenes években... Hogy hogy lett ebből a bizarr indításból valódi, vérbő humorú felnőtt mese?! 

Ujj Mészáros Károly több, mint tíz éve megtalálta társául Balsai Mónit. (Aki már számos darabban bizonyította, milyen jó színésznő, de most végre szélesebb közönség is élvezheti profi ártatlanságát, nagyszerű karakterszínészi képességeit.) Közben belekóstolt a szusiba, és ezzel egy másik tartós szerelem vette kezdetét, az olthatatlan érdeklődés a japán tradicionális kultúra és mesevilág iránt. Előszedte poros lemezgyűjteményét a 60-as, 70-es évek nagy slágereinek vicces japán feldolgozásaiból, emlékeit a 70-es, 80-as évek Magyarországáról, a japán kicune (róka)-történeteket a könyvespolcról és megálmodta Lizát. A sok kisfilm után  nagyot alkotott, nem csak a film hosszát tekintve...

liz1.jpgLiza ápolónő a rég elhunyt japán nagykövet felesége mellett, napi 24 órás szolgálatban. Jobb szórakozás híján megtanul japánul, és japán popfeldolgozásokat hallgat. Magányában egyedüli társa Tomy, a fess, talpig neonzöld öltönybe bújt, szemüveges japán énekes-szellem.  

liza_a_rokatunder.jpgDe a nagysága meghal, Liza örököl, és eldönti, nekiáll végre élni. Amely életnek első és legfontosabb lépése, megtalálni a szerelmet.

Hát így kezdődik a mese. Ám Liza minden egyes randevúja, találkozása, vagy akárcsak szemvillanása is, a szórakoztatóbbnál szórakoztatóbb jelenetek ellenére groteszk halálba torkollik. Kénytelen rájönni, rókatündérré változott. 

liz11.jpgEgy kis érdekesség:  kitsune japánul rókát jelent és a japán népi mitológiában mágikus erejű állatoknak számítanak (rókaszellem), akik képesek átváltozni és emberi alakot ölteni, ezzel megtévesztve a valódi embereket. Minél több farka van egy rókának, annál nagyobb a tudása, intelligenciája, a legravaszdibbaknak kilenc farka lehet. A rókatündérek pedig olyan nők, akikbe ha beleszeret egy halandó, előbb-utóbb belehal. De ez már a film meséje, nem a japán mitológiáé...

Persze mint minden átok, ez is megtörhető, mi más, mint egy igaz szerelem által! De van az úgy az életben, sőt még a mesékben is, hogy nehéz felismerni azt a bizonyos igaz szerelmet. liz4.jpgKülönösen egy olyan tapasztalatlan, ártatlan, szinte maszületett harmincas leánynak, mint Liza. A heppiend csattanója is remek  fordulat, hiszen a "Boldogan éltek, amíg meg nem haltak..." itt egy groteszk csavar folytán némiképp átértelmeződik. Mondhatnánk úgy is, amíg boldogan élnek, meg nem halnak....

liz6.jpgA film minden részletében mesteri: a történet, a látványvilág, a zene, a díszletek, a ruhák, a karakterek (a legkisebb mellékszereplőtől a főszereplőkig mindenki), nehéz is elhinni, de végre született egy újabb magyar telitalálat.

liz10.jpgAzért akit muszáj kiemelnem, az Molnár Piroska. Egy ágyban fekvő, puffadt bokájú, agresszív öregasszony, szinte mozdulatlanul fekve abban a kb. nyolc és fél percben, amíg jelen van. Jelenléte, súlya ennek ellenére végigkíséri Liza történetét, belengi a lakás minden szegletét, hangját halljuk a japán pop aláfestéseként. Igazi nagyágyú.

És imádtam a Mekkburgert azzal az igazi retro-sárga-piros dizájnnal, a sok duci embert (jó, Hildácska lába lehetett volna látványosan pihés...), a régi, működésképtelen vécétartályt, Liza függöny-ünneplőjét, a mobil- és internetmentességet, az apróhirdetéses vakrandikat. És Revicky utolérhetetlen IQ-bajnok ezredesét. liz5.jpgMégis, leginkább  Liza (Balsai Móni) és Zoltán Zászlós (Bede Fazekas Szabolcs) cuki összeszerelmesedését imádtam, két felnőtt ember kisiskolás, állandó félreértésekkel, ballépésekkel teli botladozását.

S végül  lenyűgözött a befejezés - de nem az animációs rész. Az egy kicsit túl hosszú, túl elvont volt, nem illett a film addigi ritmusába, bár kétségtelenül profi, látványos munka.

liz7.jpg

Szerencsére e kis kitérő után visszazökkenünk az eredeti hangulatba, hogy mégiscsak higgyünk az örök szerelemben. Vagy az örök kíséretben. Akarom mondani kísértésben....

Értékelés: Mindenkinek (16 fölött), aki szereti a mesét, a jó, néha fekete humort, a szirup-mentes romantikát. Kiváló.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korulottemavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr387290943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.