HTML

körülöttemavilág

Mozi, színház, koncert, kiállítás....Komolyzene, kirándulás, műemlék. Egyszóval kultúra, ahogy én látom. Hátha téged is érdekel. Mert még nem láttad, vagy ha mégis, neked is van róla véleményed :)

Friss topikok

Címkék

2018 Sundence Film Festival (1) abszurd (1) agresszió (1) aktivizmus (1) anarchista színház (1) angol királynő (1) asszertivitás (1) autizmus (1) Bajazzók (1) balett (1) Bizet (1) bosszú (1) botrány (1) Bretz Gábor (1) bűn (1) Carmen (1) cigányok (1) Csajkovszkij (1) család (1) csicskáztatás (1) Danis Lídia (1) Délibes (1) drog (1) Elfogadás (1) elfogadás (1) emberkereskedelem (1) emlékezés (1) Emma Stone (1) empátia (1) Erkel Színház (4) erőszakmentes kommunikáció (1) erotika (1) fájdalom (1) felelősség (1) féltékenység (2) Figeczky Bence (1) függőség (1) Gershwin (1) Guelmino Sándor (1) hajléktalan (1) hatalom (1) határszabás (1) Horthy-korszak (1) hős (1) humor (1) Jászai Mari Színház (1) jazz (1) kegyencnő (1) kisebbség (1) Kiss Ferenc (1) kiszolgáltatottság (1) komédia (1) koncentrációs tábor (1) koncertszínház (1) krízis (1) LMBTQ (1) Majgull Axelsson (1) marihuána (1) Marshall Rosenberg (1) másság tisztelete (1) megbocsátás (1) Mengele (1) Mester Viktória (1) MTA (1) művészet (1) nemzeti dohánybolt (1) Oberfrank Pál (1) Olivia Colman (1) opera (1) Oscar-díj (1) Parasztbecsület (1) párkapcsolati erőszak (1) Pogány Anikó (1) politikai paródia (1) Porgy és Bess (1) Rachel Weisz (1) rasszizmus (1) rokokó (1) rs9 (1) sanyargatás (1) svédország (1) szabó kimmel tamás (1) szenvedély (2) szerelem (1) színház (1) táncművészet (1) TAO (1) Tatabánya (1) testvéri szeretet (1) tragikus szerelem (1) Tuza-Ritter Bernadett (1) védelem (1) vendetta (1) virtuóz (1) vitakultúra (1) Yorgos Lanthimos (1) zsidótlanítás (1) Címkefelhő

ZOO - JÁSZBERÉNY

2015.03.10. 22:51 dasilva64

zoo14.jpgSzületési anyakönyvi kivonata szerint neve:

Jászberényi Állat- és Növénykert.

Lakcíme: Jászberény. Megközelítése: Budapest felől M3, majd Hatvannál 32-es út (éppen felújítás, szélesítés alatt, minősége rémes, de túlélhető), jól kitáblázott lehajtó a város előtt. Menetidő: körülbelül  75 perc (fürgéknek: csak óvatosan, Pusztamonostoron ráérős rendőrautó hűsölt egy csinos bokoregyüttes árnyékában, valószínűleg nem csak délelőtti pihenőt tartott...). 

zoo8.jpgJogos a kérdés, miért pont ide? Mert még soha nem sétáltam pingvinekkel.... És tudomásom szerint kis hazánkban máshol nem is tudnék. Minden nap 11-kor egy csapat elegáns, fehér inges-fekete frakkos zoo-lakó indul vidám sétára gondos kísérőjével és látogatóival.

zoo5.jpgDe korán érkezünk, van időnk bőven, addig feltérképezzük a kis állatkertet. Meglepően sokféle állat lakik itt, találkozunk mosolygós lámákkal, dromedárokkal; neveletlenül összegabalyodva szunyókáló medvékkel; félelmetesen bőgő, impozáns oroszlánkirállyal és két fős háremével; egy kissé megrogyott farkasfivel ( a medvékkel közös a kifutója, talán alulmaradt egy összetűzésben...); vígan dagonyázó vaddisznókkal és csinos, csíkos ruhás malacaikkal; két hangyásszal, akik mintha egy fantasy filmből kirándultak volna ide; vicces szurikátákkal; fáradt, szomorú szemű japán makákómamával és rosszcsont kicsinyével;  háziállatokkal, kengurukkal, emukkal...


zoo2.jpgzoo9.jpg

 

 

Jártam már pár állatkertben, de vagy ott nem olvastam el rendesen a táblákat, vagy itt sokkal több az érdekes információ.

 

 

 

 

Te tudtad? 

zoo6.jpgHogy a vaddisznó nem koszos, sőt?! Nagyon sokat tisztálkodik - a sárban. Sárpáncélt képez a bőrén (ez a sárfürdőzés, avagy dagonyázás),  ezzel hűti magát, és védi a bőrét az esetleges sérülésektől (ágak, párharcok), illetve az élősködőktől.

Hogy a vadon élő kétpúpú tevét 1957-es újrafelfedezéséig kihaltnak hitték? Genetikailag jelentősen eltérnek háziasított rokonaiktól, Mongoliában és Kínában számuk nem éri el az 1000-et. 

 

Hogy a gibbonok énekelnek? Kis létszámú családjuk (3-5 fő) területét meg kell védeni a szomszédoktól,  ám a tulajdonjog érvényesítése nem fizikai összetűzésekkel történik, hanem egy sokkal békésebb megoldással: énekkel. A pár duettje jelöli ki a birtokhatárt, de élethosszig tartó kapcsolatukat is erősíti - az évek folyamán folyamatosan bővül, új motívumokkal színesedik. Ó ezek a romantikus gibbonok....

zoo12.jpgHogy ha a mókusmajom hideg időben nem tud melegebb, védett helyre húzódni, akkor farkát nyaka köré tekerve, 10-12 majommal gomolyagba tömörülve, kezeikkel-lábaikkal gondosan betakarva egymást vészelik át a zord időt?

Hogy a sörényes hangyásznak nincs egyetlen foga se? Azonban 60 centis nyelvét (melyet apró tüskék és ragadós nyál borít) percenként 160-szor tudja bedugni a hangyavár járataiba!

De azért a fő attrakció mégiscsak a nyolc pápaszemes pingvin díszsétája. Roppant szórakoztató karnyújtásnyi távolságból látni a kis frakkosokat boldogan totyogni, futni, barátkozni, nézelődni a látogatók álmélkodása közepette.  És hasonlóképpen szórakoztató látni az őket csudáló gyereket - de azt is, ahogyan a felnőtt látogatók változnak vissza pillanatok alatt  gyerekké.

zoo10.jpgA pápaszemes pingvinkolónia Münsterből érkezett, ott "találták fel" a pingvinsétát. Séta közben gondozójuk rengeteg érdekességet mesél róluk. Mindenkinek saját neve van (kedvencem Lajos), a fehér ingmellen található pöttyök alapján lehet megkülönböztetni őket, ez annyira jellemző az egyedre, mint az embereknél az ujjlenyomat. 50-60 cm magasak lehetnek, élőhelyük Közép-Nyugat-Afrika. Ahogy haladunk dél felé, úgy nő a pingvinek mérete (nyilván az egyre hidegebb víz és egyre vastagodó zsírréteg összefüggésének okán). Csinos ruhájuk valójában rejtőző szín. Amikor a tengerben vadásznak két ellenfél szemében kellene láthatatlanná válniuk: a préda (halak) és rájuk vadászók (fókák) előtt. A halak alattuk úsznak, így  fehér hasuk beleolvad az ég világosságába. A fókák felettük pásztáznak, kis szerencsével fekete hátuk összemosódik a mélység sötétjével. Pápaszemük a csupasz, rózsaszín bőr, amely hőszabályzóként működik, az itt áramló vér segítségével. Totyogó járásukat egy hiánynak köszönhetik, nincsen térdízületük, így például leülni sem tudnak. Pihenés vagy állva, vagy hason fekve. Vad körülmények között a 10-12 éves pápaszemes pingvin valódi matuzsálemnek számít, ám a nyugalmas, és színvonalas ellátást nyújtó állatkerti lakóparkban nem ritkán több mint 20 évig élnek.  

zoo4.jpg

 

Sajnos az állatkert többi állatának szálláshelye nem mind olyan ideális, mint a pápaszemes VIP vendégeké. Rengeteg a régimódi, többszörös rács a sokkal tágabb térérzést, és jobb átlátást nyújtó plexivel szemben. Nem túl tágasak a kifutók és a madárházak, és fogalmam sincs, hol telelhetnek át például az afrikai ragadozók. 

 

 

 

Van viszont gyönyörűen karbantartott park, tanösvénnyel, piknikhelyekkel, modern játszótérrel. Érződik a törődés; az állatok,  és ami legalább ilyen fontos, a vendégek szeretete. 

zoo1.jpgzoo13.jpg

Értékelés: Kedves, színes, vendég-barát állatkert sok érdekességgel. Ráférne egy kis támogatás, hogy az állatok számára is kellemesebb lakhely legyen. Ha valaki lekési a pingvinsétát ne bánkódjon, tavasztól egy nap többször vehet részt állatetetésen. Lehetőségeihez képest igen jó.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korulottemavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr717254109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.