HTML

körülöttemavilág

Mozi, színház, koncert, kiállítás....Komolyzene, kirándulás, műemlék. Egyszóval kultúra, ahogy én látom. Hátha téged is érdekel. Mert még nem láttad, vagy ha mégis, neked is van róla véleményed :)

Friss topikok

Címkék

2018 Sundence Film Festival (1) abszurd (1) agresszió (1) aktivizmus (1) anarchista színház (1) angol királynő (1) asszertivitás (1) autizmus (1) Bajazzók (1) balett (1) Bizet (1) bosszú (1) botrány (1) Bretz Gábor (1) bűn (1) Carmen (1) cigányok (1) Csajkovszkij (1) család (1) csicskáztatás (1) Danis Lídia (1) Délibes (1) drog (1) Elfogadás (1) elfogadás (1) emberkereskedelem (1) emlékezés (1) Emma Stone (1) empátia (1) Erkel Színház (4) erőszakmentes kommunikáció (1) erotika (1) fájdalom (1) felelősség (1) féltékenység (2) Figeczky Bence (1) függőség (1) Gershwin (1) Guelmino Sándor (1) hajléktalan (1) hatalom (1) határszabás (1) Horthy-korszak (1) hős (1) humor (1) Jászai Mari Színház (1) jazz (1) kegyencnő (1) kisebbség (1) Kiss Ferenc (1) kiszolgáltatottság (1) komédia (1) koncentrációs tábor (1) koncertszínház (1) krízis (1) LMBTQ (1) Majgull Axelsson (1) marihuána (1) Marshall Rosenberg (1) másság tisztelete (1) megbocsátás (1) Mengele (1) Mester Viktória (1) MTA (1) művészet (1) nemzeti dohánybolt (1) Oberfrank Pál (1) Olivia Colman (1) opera (1) Oscar-díj (1) Parasztbecsület (1) párkapcsolati erőszak (1) Pogány Anikó (1) politikai paródia (1) Porgy és Bess (1) Rachel Weisz (1) rasszizmus (1) rokokó (1) rs9 (1) sanyargatás (1) svédország (1) szabó kimmel tamás (1) szenvedély (2) szerelem (1) színház (1) táncművészet (1) TAO (1) Tatabánya (1) testvéri szeretet (1) tragikus szerelem (1) Tuza-Ritter Bernadett (1) védelem (1) vendetta (1) virtuóz (1) vitakultúra (1) Yorgos Lanthimos (1) zsidótlanítás (1) Címkefelhő

HOLLAND KOCKA - ABIGAIL GALÉRIA

2013.11.06. 07:26 dasilva64

Valamikor két-három évvel ezelőtt kedvenc galériám tulajdonosa - aki nem mellesleg egyben kedvenc barátnőm is - izgatottan hívott fel: Fantasztikus kiállítás van születőben! A geometrikus absztrakt kortárs képviselőinek színe-java bemutatkozik Budapesten!

holland6.jpg

Nem sokat tudtam a témáról, de azt igen, szeretem ezt a fajta rendet, harmóniát, ritmust, pontos arányokat tükröző stílust. Szeretem a szigorúságban is megcsillanó játékosságot a színekkel, formákkal, a zeneiséget sugalló ritmikát, azt az ellentmondást, hogy szabályos formák, tiszta színek mesélnek hangulatról, érzelemről, egyszóval a világról.

A gyökerek régiek, a hatás friss és állandó. mondrian.jpgMondrian, Vasarely: gyermekkorom kedvencei.

Amikor az Abigail Galériában megnyílt a Párizsi Kocka című kiállítás, rájöttem, tettem ugyan kitérőket különféle művészeti irányzatokban, de ez a szerelem állandó. Olyannyira, hogy elkísértem a kiállítást holland12.jpgMoszkvába,  a Tretyakov képtárba is. Büszke vagyok rá, hogy segíthettem a kiállítás berendezésében.

És most megérkezett a Holland Kocka. Kilenc fantasztikus holland művész. Bizonyos szempontból persze nagyon hasonlóak, mégis hihetetlenül különbözőek. Képek, szobrok, fantasztikus színek, formák, kontrasztok csakúgy, mint szinte monokróm, végtelenül egyszerű képi világok.

Bob Bonies játékos kék-piros-fehér, vagy éppen zöld-fehér, extrém módon leegyszerűsített, játékos óriás-képösszeállításai:holland1.jpg

Cor van Dijk gyönyörű, hívogatóan síma felületei:holland3.jpg

Geert van Fastenhout borzongatóan mély színeinek lírája:holland8.jpg


Arjan Janssen szürkéinek játékossága:holland10.jpg

Ditty Ketting látszólag vidám színvilágának rácsos szigora:holland4.jpg

Piet Tuytel fantáziadús tárgy-festmény-szobor humora és látványossága:holland13.jpg

Teljesség igénye nélküli felsorolásom csak azt próbálja érzékeltetni, ez a látszólag zárt, a fantáziát kizáró, talán kissé unalmas világ milyen sziporkázóan sokféle tud lenni. Ha nyitott szemmel-szívvel közelítünk hozzá.Sokszor hallom a bírálatot: Ilyet én is tudnék! Persze, ki ne tudna lefesteni négy-öt mértani alakzatot, tetszőleges színekkel?! Bárki, tiszta sor... Egy üres papír, színes filctoll, mindenki előtt nyitva a lehetőség. Tessék megpróbálni! Meglepő lesz az eredmény...holland2.jpg

 

Egy ilyen próbálkozás bárkit ráébreszthet arra, mitől művészet alapszínekkel és alapformákkal alkotni. Mennyi tudásra lenne szükség  színekről, tónusokról, formákról, a formák mozgás közbeni viselkedéséről, s így tovább.

A kiállítás kurátora, hazánk jelenleg Hollandiában élő egyik legismertebb geometrikus alkotója és gyűjtője, Nem's Judith rendkívül egyszerűen, de érthetően foglalta össze a geometrikus absztrakt ismeretének, élvezetének jellegzetességét.

A néző úgy viselkedik a képek láttán, ahogyan egy virágcsokor láttán. Aki egyáltalán nem ért a virágokhoz, meg tudja mondani, szépek-e a virágok, tetszenek-e neki a színek, a formák, ezt a csokrot választaná-e a vázájába. Aki egy picit ért a virágokhoz, az már tudja, a csokorban rózsa, liliom, szegfű van-e. És az igazán hozzáértő felismeri a rózsa fajtáját, tudja azt is, illik-e egy csokorba kötni a liliommal....Hát így van ez a festményekkel  is általában, a geometrikus absztrakttal meg különösen. holland5.jpg

Többet nem is tennék hozzá, annyira találó a hasonlat. Remélem, ott már tartok, hogy néhány virágot felismerjek - a gyönyörködés pedig állandó.

Aki osztozni szeretne az élményben, gyönyörködni, a stílussal ismerkedni, értékes festménybe kedvező áron tőkét fektetni - november 23-ig látogasson el az Abigail Galériába!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korulottemavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr445184838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.