HTML

körülöttemavilág

Mozi, színház, koncert, kiállítás....Komolyzene, kirándulás, műemlék. Egyszóval kultúra, ahogy én látom. Hátha téged is érdekel. Mert még nem láttad, vagy ha mégis, neked is van róla véleményed :)

Friss topikok

Címkék

AMSZTERDAMI SÉTÁK 2.

2013.03.24. 16:01 dasilva64

Felvetődhet a kérdés, mit is kerestünk Amszterdamban pont most, tél végén? Nem kevesen keresnek új, élhetőbb helyet a világban kis hazánkból. ams23.jpgEgy jó barát Amszterdamban kapott  állást, őt látogattuk meg. Három hónapja ismerkedik a várossal, annak hátrányaival is: például hetekig nem talált megfelelő lakhatást. Nem mintha nem lenne kiadó szoba, lakás Amszterdamban, csak éppen elképesztő árakon.
Egy több szobás lakásban EGY szoba havi bérleti díja megközelíti a 700 EUR-t, egy kis garzon ennek a duplája. És a bérleti díj többszörösét kell igazolni, mint havi fizetés.

Az élet nem olcsó, és a fizetések itt sem csillagászatiak. Cserében viszont az ember a pénzéért mindenhol minőséget kap. Igyekeztünk minél több fajta vendéglátást kipróbálni, thai éttermet, olasz drink-bárt,

ams12.jpgéttermet és pizzériát, ír pub-ot,ams21.jpg nemzetiség-mentes szendvics-bárt, egyvalamit nem próbáltunk: a holland konyhát. A rossz nyelvek szerint olyan nincs is, de ha mégis, azt nem érdemes kipróbálni...

Az árak nagyjából mindenhol egyformák, egy közepes színvonalú helyen, egy pohár borral, kávéval együtt, nem degeszre tömve magunkat 15-20 EUR/fő áron igen jót ehetünk. A kiszolgálás mindenhol kedves, gyors, az ételek finomak. És amúgy is, mindenhol, mindenki kedves, előzékeny. Hozzá vannak szokva a turistákhoz, nem kis részben belőlük élnek.ams7.jpg

Itt vannak például a múzeumok. Amiből pillanatnyilag sajnos nagyon sok felújítás miatt zárva, például a Van Gogh Múzeum. Május elején nyit újra, addig szétszórva látható pár kép a gyűjteményből - mi úgy döntöttünk, jövünk még, majd akkor nézzük meg. A Rijksmuseum is csak részlegesen tart nyitva, de azért Rembrandt Éjjeli őrjárata látható. 

ams16.jpgA festmény lenyűgöző, talán furcsa, de komolyan meghatódtam. Rembrandt leghíresebb műve és én, mindössze egy méterre egymástól.... 1640 táján készült, de olyan élő ma is, mintha bármelyik pillanatban leléphetnének a vászonról az önkéntes polgárőr muskétások. A címe eredetileg F.B. Cocq kapitány milíciája volt - akik éjszaka sosem őrjáratoztak. A cím tehát komoly tévedés, na de akkor miért? A XVIII. századra a lakkréteg elszíneződése, és a rárakódott por miatt teljesen besötétedett a festmény, a nézőkben azt az érzetet keltve, éjszaka van.... Csak a kép tisztítása és restaurálása után derült ki, éppen ellenkezőleg, süt a nap! Ettől függetlenül a cím annyira emblematikussá vált, hogy képtelenség lett volna megváltoztatni.

Van még számos gyönyörű Vermeer-kép - aki nem ismeri a műveit, valószínűleg az is megérzi, melyik az ő műve, és miért ő lett világhírű, nem pedig a másik - szégyellem, a nevét se jegyeztem meg - kismester. ams14.jpgams15.jpgA Rijksmuseum tartogatott más kellemes meglepetést is. Itthon, a Szépművészeti Múzeumban sorozatosan közelharcot kell vívnom a biztonsági őrrel, hogy bevihessem a táskámat, nem, nem lépi túl a megengedett méretet, és ígérem majd nem lóbálom és nem a vállamon viszem.... A Magyar Nemzeti Galériában épp a héten volt szerencsém tapasztalni, milyen szörnyen rossz a képek neon-megvilágítása, szinte élvezhetetlenné téve a festményeket. Sehol egy ismertető szöveg, még a legfontosabb alkotásokról sem, s nemhogy angolul, de magyarul se. A teremőr néni pedig rögtön megtalált, amikor egy sms-t akartam elküldeni, hogy itt telefonnal is tilos fotózni. - Nem fotózom, üzenetet küldök!  Azt sem szeretjük, ha használják itt a telefont....- jött a válasz. - Tilos? - Vállrándítás. - Akkor használom.  (Amúgy mellékesen megjegyzem, nincs olyan kiadvány a MNG ajándékboltjában, amiben benne lenne az összes kiállított kép, vagy legalább egy értő válogatás. Nem lehetne akkor engedélyezni a fotózást, akár fizetés ellenében, mint oly  sok múzeumban?)ams6.jpg

Miért van az, hogy minálunk a teremőr is, biztonsági őr is úgy érzi, főszerepet osztottak rá? Hogy észre kell vétetnie magát? A Rijksmuseumban átvilágítják a táskákat, de attól fogva nincs vele több gond. Lehet fotózni, a teremőrök csak akkor szólnak, ha a nézők esetleg egymást zavarják a műélvezetben. Ott mindenki tisztában van vele, a főszerep a festményeké. Van is minden kép mellett ismertető szöveg, természetesen angolul is.... A legutolsó terem a Beatrix-terem, ahol többek közt egy nagy fotó-tabló látható, tíz férfi, tíz nő képe vegyesen, valahol egy közülük a királynő.... Ilyen ország ez.ams17.jpg

Szerettük volna megnézni Anna Frank házát, de olyan hosszú volt a sor, hogy fájó szívvel, de nem vállaltuk a nulla fokban, jeges szélben való 2-3 órás várakozást. Felültünk inkább egy Hop-on-hop-off buszra, és kellemes melegben végig néztük-hallgattuk a várost és történetét. Betértünk pár templomba, elcsodálkoztunk azon, hogy a szigorú protestánsok vallási előírásaik ellenére meghagytak gyönyörű táblaképeket - csak mert az orgona részét képezték. Zenebarátok  és művészet-tisztelők lévén pedig nem a rombolást választották. ams10.jpg

Hát igen, sok szempontból különleges ez a hely... Nem tudom tovább kerülgetni, úgyis tudom, hogy ha nem is mindenki, de sokan gondolják, mi van már a piros lámpás negyeddel és a drogtanyákkal?!

Bevallom, nem volt cél a piros lámpás negyed, de valahogy mégis odakeveredtünk, véletlenül. Az ember lánya gyanútlanul sétálgat, kirakatokat nézeget, aztán hirtelen csini, bikinis ifjú hölgyeken akad meg a szeme.... Akik sms-eznek, hajat vasalnak, tesznek-vesznek, időnként unottan kipillantanak a tömegre. Állítólag meglepően sok a magyar köztük. ams13.jpg

Konkrétan kábítószerrel nem találkoztunk, coffeeshop viszont tényleg minden második lépésünkre jut. Ha valaki nem tudná, ezekben a coffeeshopokban egy valami biztosan nincs, kávé....

A  városnéző buszon hallottuk, ez az a különleges hely, ahol egy korábbi rendőrőrsön büntetlenül kipróbálhatunk egy füves cigit, vagy sütit. Amsterdam_rainbow_coffeeshop_1.jpg
MI NEM! Persze, hogy nem! Talán legközelebb....Amikor már nyitva lesz a Van Gogh múzeum és virágba borulnak a tulipán-földek. 
Biztosan visszatérünk, szabad, friss levegőt szívni.....

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korulottemavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr705162884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fagzal 2013.03.24. 19:57:50

Tárgyi tévedés, ugyanis a coffee shop-okban van kávé is :)

micsoda? 2013.03.24. 20:01:24

Szomszédaim Hollandok, tényleg nagyon kedvesek. Viszont az a hír igaz, hogy roppant takarékosak:-)

scs 2013.03.24. 20:16:50

Ami talán "fontos infó", hogy a híresztelés ellenére külföldiek továbbra is vásárolhatnak. Igen tudom, hogy rám a magyar törvények vonatkoznak...blablabla.

is 2013.03.24. 20:17:07

Alulról a második sor, középen. De csak kizárásos alapon, és ha tényleg van róla kép. Még április 30-ig,akkor ugyanis a fiának adja tovább a trónt, lemondással.

pipi_NL 2013.03.24. 20:22:15

Anna Frank hazba interneten erdenes elore idopontot foglalni. Sajnalom, hogy a VG zarva volt. Mindenkepp akkor gyertek vissza ha ujra kinyitott.

Frizuravarjú 2013.03.24. 21:17:47

Ki az a barom, aki megnézi Frankék házát, amikor annyi csodálatos érdekes látnivaló van Amsterdamban?
Majd pont egy megélhetési hazudozóra kíváncsiak az emberek...

vitamax 2013.03.24. 21:18:55

@scs: Nemreg beszélgettem holand fiatalokkal, egy házaspárral, ők mondtak, hogy külföldieket nem szolgálnak ki. Én nem tudom, de ezt mondták.

sea monkey 2013.03.24. 22:27:39

Szuper hogy a legátlagosabb arc felületes élményebeszámolója címlapra került. Minek megy az ilyen bárhová???

OvisAries 2013.03.24. 22:28:58

Azt meg tegyuk hozza, hogy ams egy nagyon elheto varos, nagyon jo a 'rezgese'.

"A városnéző buszon hallottuk, ez az a különleges hely, ahol egy korábbi rendőrőrsön büntetlenül kipróbálhatunk egy füves cigit, vagy sütit."

Itt gondolom arra gondolt a postolo, hogy az egyik legismertebb coffee shop a Bulldog egy egykori rendorsegi epuletben uzemel. Tehat nem minden shop volt rendorseg anno :)

Célkereszt 2013.03.25. 06:57:24

Holland ismerősöm azért él Magyarországon 20 éve, mert itt még szabadság van. Nincsenek aprólékos szabályok, nem pofáznak bele a magánéletébe lépten-nyomon. Amúgy nyárspolgároknak valóban jobb ott.

pizzaboy 2013.03.25. 08:00:36

@fagzal: már amelyikben. Amelyik turistáknak van fenntartva azokban valóban...

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2013.03.25. 08:34:38

@vitamax: Nahát, ez novemberben amikor ott jártam még nem volt gond (megsúgom: nem is lesz).

scs 2013.03.25. 10:30:12

@vitamax: én Hollandiában élek, és még soha nem volt, hogy ne szolgáltak volna ki.
pl itt egy link, ami eléggé egyértelmű a témában: www.rookies.nl/

dasilva64 · https://www.facebook.com/korulottemavilag 2013.03.25. 10:53:07

@fagzal: Akkor téves infót kaptam - mert be nem mentem :)

dasilva64 · https://www.facebook.com/korulottemavilag 2013.03.25. 10:54:29

@sea monkey: Sajnálom, ha felületes, de hogy hová került címlapra és miért, arról fogalmam sincs....Elárulnád?

dasilva64 · https://www.facebook.com/korulottemavilag 2013.03.25. 11:03:11

Talán hiba, hogy nem emeltem ki, Amszterdam nem = Hollandia. Én is azt hallottam, a hollandok általában egyáltalán nem olyanok, mint azok, akik Amszterdamban élnek. A város különleges, nem csak Hollandiában vagy Európában, de bizonyos szempontból az egész világon.