HTML

körülöttemavilág

Mozi, színház, koncert, kiállítás....Komolyzene, kirándulás, műemlék. Egyszóval kultúra, ahogy én látom. Hátha téged is érdekel. Mert még nem láttad, vagy ha mégis, neked is van róla véleményed :)

Friss topikok

Címkék

MAI MANÓ

2013.02.23. 17:21 dasilva64

Esetleg, ha valaki nem tudná: a Mai Manó Ház a Magyar Fotográfusok Háza, amely egy  gyönyörű, historizáló, neoreneszánsz-neobarokk, 1894-ben épült palotában kapott helyet. Szépséges üvegablakai eredeti Róth Miksa alkotások.IMG_2769.JPG
Már az épület története is magával ragadó. Hosszú lenne a mese a nyolc szintes, de csak öt emeletes palotáról - aki szeretné, könnyen megtalálja  történetét az interneten. Ízelítőül: itt működött Budapest első, kifejezetten fotózás céljából épült műterme:IMG_2760.JPG

Később  itt nyitotta meg kapuit a híres Arizona Mulató is. Végül sok viszontagságos év után a magyar fotóművészet végre visszakapta méltó helyét - már legalábbis a fizikai valóját tekintve.

IMG_2771.JPG

Sanos mint művészeti ág, úgy érzem, a  fotózás ma egyáltalán nem kapja meg kis hazánkban az őt megillető rangot. Nem egy embertől hallottam már:  jó képet én is tudok csinálni, kis fotoshop, kinyomtatom, mi kerül ezen a fotón ennyibe?!  A világ boldogabbik felén a fotóművészet  elismertsége vetekszik a festészetével, természetesen anyagilag is. 

A mostani kiállítást látva egyértelmű - a mai fotóművészet: művészet. Nem pusztán rögzít, de gyönyörködtet és üzenetet hordoz, fogva tartja a tekintetet és gondolatot ébreszt.

Az André Kertész teremben látható (sajnos már csak holnap) a PRIX PICTET POWER - ERŐ válogatás,  12 művésztől a világ minden tájáról. A Prix Pictet a világ legrangosabb fotográfiai díja a fenntartható fejlődés területén,  amely a fotóművészet eszközével közelíti meg világunk aktuális problémáit. Az idei téma az ERŐ, az az erő, amelyet az emberiség gyakorol bolygónkra, a többi emberre, illetve amit a természet az emberiségre. 

Hihetetlen, milyen szép tud lenni tucatnyi bilincs,IMG_2756.JPGpár elhagyatott fúrótorony,IMG_2759.JPG

vagy az olajjal szennyezett tenger.  

IMG_2754.JPG

Hihetetlen, hogy  gyönyörködni tudunk elkeserítő üzenetekkel bíró képeken. Hihetetlen, hogy a pusztulás képein mégis ott rejtőzik a remény.

 

 

 

 

 

 

Kovalovszky Dániel Zöld Csend című tárlata a George Eastman teremben (március 3-ig)  egészen más műfaj, lágyabb, költőibb, mégis rímel az előzőre, valójában kiegészítve azt. Itt is jelen van az erő, hiszen a  líra merő szépelgés valódi, erőteljes tartalom nélkül. IMG_2765.JPG

Kovalovszky Dániel varázslatos erdő-portréiban ott fák törzsében őrzött múlt, a bölcsesség, a tapasztalat. Szigetek, ahol megpihenhetünk, elgondolkodhatunk, számot vethetünk, hogy megújulva lépjünk tovább - a jövő felé.

Mielőtt teljesen belebonyolódnék  teljességgel amatőr elemzésembe, segítségül hívok inkább egy másik művészt:

A hallgatózó kert alól

a fa az űrbe szimatol, 

a csend törékeny és üres,

a rét határokat keres.              (Pilinszky)

IMG_2766.JPG

 

PS. Egy mozijegy kb. 1.400,- forint. A Mai Manó Házba a belépő 1.000,- forint, diákoknak 500,- . A Kis Manó Könyvesboltba / Mai Manó Galériába pedig ingyenes. Ahol még legalább fél órán át böngésztünk a szebbnél szebb képek között.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://korulottemavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr265100306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mai Manó Ház · http://maimanohaz.blog.hu 2013.02.24. 10:20:52

Igazán köszönjük e remek ajánlót.
Blogunkon is találtok egy rövid ismertetőt a Mai Manó Ház történetéről.
maimanohaz.blog.hu/2012/08/29/a_mai_mano_haz_tortenete

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2013.02.24. 13:37:05

nekem a mai manó kifejezésről a köldöknézés jut eszembe meg a kultúrfarizeusság

Dr. Sör Kálmán · http://www.itallexikon.hu 2013.02.25. 01:48:21

Egyszer megpróbáltam Pilinszky verset írni, de túl jól sikerült. Meg akartam semmisíteni, de nem vitt rá a lélek, mégis én írtam. Tudtam, hogy nem szabadíthatom az emberiségre a lét-uborkasivatagot és a sakálűr-tengert ezért azóta elzárva található az ügyvédem páncélszekrényében.

dasilva64 · https://www.facebook.com/korulottemavilag 2013.02.27. 14:20:41

@Mai Manó Ház: Köszönöm, hogy észrevettétek, jövök máskor is :)

dasilva64 · https://www.facebook.com/korulottemavilag 2013.02.27. 14:21:56

@endike: Mai Manó nem kifejezés, egy valaha élt fotográfus művészember neve.... :)