HTML

körülöttemavilág

Mozi, színház, koncert, kiállítás....Komolyzene, kirándulás, műemlék. Egyszóval kultúra, ahogy én látom. Hátha téged is érdekel. Mert még nem láttad, vagy ha mégis, neked is van róla véleményed :)

Friss topikok

Címkék

PANODRÁMA: AZ IGAZSÁG SZOLGÁI

2013.02.12. 06:39 dasilva64

2008. júliusa és 2009. augusztusa között 9 alkalommal támadnak ismeretlen tettesek cigányok lakta házakra, több alkalommal megölik az ott élőket.

rasszizmus01.jpg

2008. decemberében betiltják a Magyar Gárdát, 2009. júliusában az ítéletet másodfokon is megerősítik.

2009. novemberében a Jobbik lakossági fórumot tart Sajóbábonyban, ahol a vitatott legitimitású Gárda őrködik. Vita, összetűzés, állítólagos fenyegetés: másnap erősítés érkezik a településre. Természetesen (?) nem hivatalos rendteremtő erősítés. Egy Suzuki cirkál a cigányok lakta területen. Rendőrség jelenléte minimális, a félelem, az erőszak, az ellentét szinte kézzel tapintható. A Suzukit megtámadják a helyiek, s bár különféle eszközökkel fel vannak fegyverkezve (fejsze, balta, husáng, stb.), személyi sérülés nem történik. A per legjobb tudomásom szerint ma is tart, a 174/B paragrafus alapján, melynek eredeti célja a kisebbség védelme.

A bíróság előtt állnak a sajóbábonyi cigány lakosság egyes tagjai, akik részt vettek (?) a Suzuki szétverésében. A Gárda, vagy a Jobbik tagjai közül senki sem áll bíróság előtt.

Dokumentumszínház, verbatim módszer s végül valósággal kevert fikció. Mi ez?

Első rész: a PanoDráma a közvetlenül érintett szereplőkre (támadók, áldozatok, rendőr, helyi boltos, ügyvédek, bíró...) koncentrálva készített interjúkat, melyek szó szerint, sőt pontosan idézve az interjúalany beszédstílusát kerülnek előadásra a színészek által. 

Másodiik rész: a fikció. Az angolszász jog mintájára esküdtszéket hívnak össze - gondosan összeválogatott 12  hétköznapi ember. Faluról, városból, Budapestről, cigányok, nem cigányok, nők, férfiak, iskolázottak, vagy kevésbé iskolázottak. (Őket előzőleg felkészítették a színpadi jelenlétre)  És meghozzák az ítéletet.

Az ötlet nagyon jó, az interjúk összeállítása, a váltások ritmusa, a díszlet, a színészek teljesítménye kiváló, rövid idő alatt otthon érezhetjük magunkat a szituációkban. Kiemelkedően jó volt Urbanovits Krisztina, Ördög Tamás, Csákányi Eszter, Bartsch Kata. 174b.jpg

És itt számomra elakadt a darab. Jöttek az esküdtek, videóbejátszásból tudhattuk meg, kik ők, hol laknak, milyen a viszonyuk a problémához. Besorjáztak. Leültek egy picike asztalhoz, ahol alig fértek el, a közönség pedig végképp nem látott belőlük semmit. Többnyire csak a hátukat. Elkezdtek vitázni, amit sajnos alig hallottunk. Csákányi Eszter kétszer sétált be, kérve a technikát a fokozott hangosításra, illetve a szereplőket a hangosabb beszédre, de ez sem segített. Ráadásul az esküdtek vitája begyakoroltnak, lepróbáltnak, időnként leckefelmondásnak tűnt. A valódi vita hevét mindig elfojtotta a "viselkedés".  Árulkodó mozzanat volt, amikor a vita már leült, az érvek elfogytak, az esküdtek elnöke pedig az órájára nézett: - Maradt öt percünk, vitassuk meg a még homályos pontokat! És elkezdték újra rágni ugyanazt a csontot....

Sehonnan sem sikerült megtudnom, vajon mindig ugyanezek az emberek az esküdtek? Hányszor játsszák el ugyanazt? Vagy minden este mások ülnek ott?

Nem tudom, szükség volt-e egyáltalán erre az esküdtszékesdire, de hogy ebben a formában, ezekkel a technikai bakikkal agyoncsapta a darabot, az biztos. 

Sajnálom, mert egyébként nagyon fontos a téma, nagyon jók a riportok, és a színészi, dramaturgiai teljesítmény is elismerésre méltó.

Hibáival együtt is ajánlom. 

A darab megálmodója, kreatív producere: Lengyel Anna:

lengyel a..jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://korulottemavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr775072174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.