HTML

körülöttemavilág

Mozi, színház, koncert, kiállítás....Komolyzene, kirándulás, műemlék. Egyszóval kultúra, ahogy én látom. Hátha téged is érdekel. Mert még nem láttad, vagy ha mégis, neked is van róla véleményed :)

Friss topikok

Címkék

TOSCA - egy klasszikus klasszis Szegeden

2017.07.03. 14:33 dasilva64

tos6.jpgValahányszor egy fesztiválon nézem meg valamelyik kedvenc operámat, mindig előre félek a csalódástól. Minél nagyobb kedvenc, minél nagyobb beharangozás, annál inkább. Puccini abszolút a csúcs, művei között pedig a Tosca erősen érem-esélyes.

Szólj hozzá!

BILLY ELLIOT - valóban ideért a Broadway az Erkel Színházba?

2017.07.02. 20:03 dasilva64


billy9.jpgElőre kell bocsássam, nem szeretem a musicalt. (Előre is elnézést a műfaj kedvelőitől.) De az Operaház vezetése úgy döntött, megpróbálja a komolyzene fellegvárának közönségével a könnyedebb műfajt is megszerettetni. Vagy talán éppen fordítva? 

Szólj hozzá!

A VÁGY VILLAMOSA - balett ősbemutató az Erkel Színházban

2017.06.25. 15:42 dasilva64

vagy8.jpgMi kell egy jó baletthez? Egyszerű, ám érzelmekben gazdag történet, látványosan ábrázolható momentumok, esetleg jól elkülöníthető idő-tér síkok - vágyak, álmok, emlékek. Tennessee Williams fülledt déli drámájában szinte minden adott a sikeres balett-adaptációhoz. 

Szólj hozzá!

ARIADNÉ NAXOSZBAN - groteszk és gyomorforgatóan naturalisztikus modernkedés az Operaházban

2017.06.23. 16:05 dasilva64

nax.jpgHa színházba, operába megyek, igyekszem mindig jó fél órával kezdés előtt odaérni. Beszívom a hely illatát, hangulatát, hallgatom a zsongást, lelassulok, elszakadok a külvilágtól. Ráhangolódom a darabra.

2 komment

SZEX ÉS FRÖCCS - könnyed nyáresti lélektani kutakodás a Momentán Társulattal

2017.06.18. 09:10 dasilva64

froccs2.jpgInteraktív improvizációs színház? Ráadásul épp a szexről! Vajon mennyire kell ehhez bevállalósnak lenni?! Remélhetőleg nem a közönségnek kell a témában improvizálni... 

Szólj hozzá!

NŐKBŐL IS MEGÁRT... - kivételesen személyes anyák napi ajánló

2017.04.10. 10:27 dasilva64

sok1.jpgSzokás szerint autózás közben rádiózva hallgattam bele egy beszélgetésbe. Tordai Teri és lánya, Horváth Lili beszélgettek egy darabról, ahol a színpadon is anya-lánya szerepbe bújhattak. Meséltek arról, miért nehéz színészként előadni ezt a kapcsolatot, kint hagyni a valódi érzelmeket, konfliktusokat, de belevinni a személyes tapasztalatokat. Meséltek Pataki Éva könyvéről, időszerűségéről, karaktereiről, humoráról, de meséltek kettejük viszonyáról, konfliktusaikról, szoros kötődésükről is. Megfogott a beszélgetés hangulata.

Szólj hozzá!

MANON, A ROKOKÓ TRAVIATA - Massenet és MacMillan az Operaházban

2017.04.09. 12:35 dasilva64

man4.jpgAz utolsó pillanatig meg voltam győződve róla, hogy Massenet egyik leghíresebb operáját, a Manont fogjuk megnézni. Gondolatban felkészültem, igyekeztem visszaemlékezni Puccini Manon Lescaut-jára, hogy összehasonlíthassam őket. Izgalmas ritkaság, ha szinte egy időben, mindössze nyolc év különbséggel két zeneszerzőt is megihlet egy másfél évszázaddal korábbi történet. (Sőt, előttük harminc évvel Auber írt a történetből vígoperát.)

Szólj hozzá!

A FEHÉR KIRÁLY - angol-német-svéd-magyar dráma, 2016.

2017.04.02. 11:13 dasilva64

feh9.jpgNagyon szeretem Dragomán György írásait. A fehér király is ott állt régóta a könyvespolcon. De az utóbbi időben sosem éreztem úgy, hogy azzal a figyelemmel tudnám elolvasni, amit ez a regény megérdemel. Ott állt a díszhelyen, és várta a találkozást... De a film beelőzte - sajnos. Illetve talán mégsem. Mert most sürgősen el kellett olvassam, hogy megbizonyosodjak róla, nem az író tehet a filmről. A fehér király, Dragomán György könyve valóban remekmű. Sajnos A fehér király, Jörg Tittel és Alex Helfrecht filmje viszont nem az. Ellenkezőleg...

 

 

 

 

3 komment

HÓHÉROK - és azok a jó kis hatvanas évek a Katonában... Angol humor nagyon is magyarul

2017.03.31. 22:48 dasilva64

hoh4.jpgÉszak-Anglia, Manchester, Oldham. Mintha egy kicsit morbid, kicsit proli, kicsit szabadszájú Agatha Christie regénybe csöppentünk volna.

Szólj hozzá!

EGY AMERIKAI BÉCSBEN - GEORGIA O'KEEFFE, A LEGDRÁGÁBB KORTÁRS NŐI FESTŐ

2017.03.25. 20:47 dasilva64

kef5_1.jpgEgy újabb furcsa női sors - folytatva a nizzai női történeteket - járt itt a közelben. Bécsben, a Kulturforumban. Március 26-án visszatér hazájába, a napfényes Új-Mexikóba - de mi szerencsére még meg tudtuk nézni. És fotózhattunk, és közel mehettünk, senki sem szólt ránk... Érdekes találkozás volt egy ízig-vérig amerikai, de nagyon magának való, úttörő művésszel. Egy határozott nővel.

Szólj hozzá!