HTML

körülöttemavilág

Mozi, színház, koncert, kiállítás....Komolyzene, kirándulás, műemlék. Egyszóval kultúra, ahogy én látom. Hátha téged is érdekel. Mert még nem láttad, vagy ha mégis, neked is van róla véleményed :)

Friss topikok

Címkék

NABUCCO - Verdi és az ezotéria találkozása

2017.10.23. 16:50 dasilva64

nab4.jpgHa Nabucco, akkor Mint a fecske, repülj messze földre... Hát nem, nincs Mint a fecske. Se énekelve, se feliratozva. Van helyette Gondolatban szabad messze járnunk, ott a szélfútta, napsütötte tájon. Sőt, az egész opera librettóját újra fordította Anger Ferenc. Robusztusabb, közönségesebb, hétköznapibb lett így az opera szövege, közelebb került a mai nézőhöz, ám vesztett is romantikus ragyogásából.

Szólj hozzá!

KÖRÜLÖTTEM A VILÁG - egy színház-környéki botrány margójára

2017.10.22. 10:09 dasilva64

nok4.jpgNincs film, darab, kiállítás, nincs kritika, most bennem csak megdöbbenés van, felháborodás, undor. Érzelmek és indulatok. Hitetlenkedés, sértettség, áldozathibáztatás, vádak, bizonyíték-hiány, hallgatás. Panasz, támadás, visszavágás. Háborús hangulat, ellenségek, kollaboránsok, árulók. Verbális agresszió.

181 komment · 1 trackback

VIKTÓRIA KIRÁLYNŐ ÉS ABDUL (Victoria and Abdul) - angol-amerikai életrajzi film, 2017

2017.10.10. 20:00 dasilva64

vic3.jpgEgy királynő, akinek uralkodásáról többnyire ezt gondoljuk: a viktoriánus-kor a szűk látókör, a begyöpösödöttség, a kétely nélküli morális ítélkezés, a mesterkélt finomkodás, a humorérzék hiánya, illetve a képmutatás és a prüdéria szinonimája.

Szólj hozzá!

A REMÉNY MÁSIK OLDALA - finn keserédes, 2017

2017.10.08. 19:11 dasilva64

rem9.jpgAki Kaurismäki filmje nem véletlenül nyert Ezüst Medvét Berlinben. A téma mostanra már szinte unalmas (a menekült-kérdés skandináv szemszögből), s a rendező sem lépett ki a komfortzónájából, ennek ellenére sikerült egészen különleges képi világú, expresszív, fekete humorral fűszerezett balladát alkotnia.

Szólj hozzá!

TOSCA - egy klasszikus klasszis Szegeden

2017.07.03. 14:33 dasilva64

tos6.jpgValahányszor egy fesztiválon nézem meg valamelyik kedvenc operámat, mindig előre félek a csalódástól. Minél nagyobb kedvenc, minél nagyobb beharangozás, annál inkább. Puccini abszolút a csúcs, művei között pedig a Tosca erősen érem-esélyes.

Szólj hozzá!

BILLY ELLIOT - valóban ideért a Broadway az Erkel Színházba?

2017.07.02. 20:03 dasilva64


billy9.jpgElőre kell bocsássam, nem szeretem a musicalt. (Előre is elnézést a műfaj kedvelőitől.) De az Operaház vezetése úgy döntött, megpróbálja a komolyzene fellegvárának közönségével a könnyedebb műfajt is megszerettetni. Vagy talán éppen fordítva? 

Szólj hozzá!

A VÁGY VILLAMOSA - balett ősbemutató az Erkel Színházban

2017.06.25. 15:42 dasilva64

vagy8.jpgMi kell egy jó baletthez? Egyszerű, ám érzelmekben gazdag történet, látványosan ábrázolható momentumok, esetleg jól elkülöníthető idő-tér síkok - vágyak, álmok, emlékek. Tennessee Williams fülledt déli drámájában szinte minden adott a sikeres balett-adaptációhoz. 

Szólj hozzá!

ARIADNÉ NAXOSZBAN - groteszk és gyomorforgatóan naturalisztikus modernkedés az Operaházban

2017.06.23. 16:05 dasilva64

nax.jpgHa színházba, operába megyek, igyekszem mindig jó fél órával kezdés előtt odaérni. Beszívom a hely illatát, hangulatát, hallgatom a zsongást, lelassulok, elszakadok a külvilágtól. Ráhangolódom a darabra.

2 komment

SZEX ÉS FRÖCCS - könnyed nyáresti lélektani kutakodás a Momentán Társulattal

2017.06.18. 09:10 dasilva64

froccs2.jpgInteraktív improvizációs színház? Ráadásul épp a szexről! Vajon mennyire kell ehhez bevállalósnak lenni?! Remélhetőleg nem a közönségnek kell a témában improvizálni... 

Szólj hozzá!

NŐKBŐL IS MEGÁRT... - kivételesen személyes anyák napi ajánló

2017.04.10. 10:27 dasilva64

sok1.jpgSzokás szerint autózás közben rádiózva hallgattam bele egy beszélgetésbe. Tordai Teri és lánya, Horváth Lili beszélgettek egy darabról, ahol a színpadon is anya-lánya szerepbe bújhattak. Meséltek arról, miért nehéz színészként előadni ezt a kapcsolatot, kint hagyni a valódi érzelmeket, konfliktusokat, de belevinni a személyes tapasztalatokat. Meséltek Pataki Éva könyvéről, időszerűségéről, karaktereiről, humoráról, de meséltek kettejük viszonyáról, konfliktusaikról, szoros kötődésükről is. Megfogott a beszélgetés hangulata.

Szólj hozzá!