HTML

körülöttemavilág

Mozi, színház, koncert, kiállítás....Komolyzene, kirándulás, műemlék. Egyszóval kultúra, ahogy én látom. Hátha téged is érdekel. Mert még nem láttad, vagy ha mégis, neked is van róla véleményed :)

Friss topikok

Címkék

A VENDÉGEK (The Party) - metszően angol filmkomédia, 2017

2018.01.09. 14:27 dasilva64

ven2.jpgÍnyencség. Film-nyalánkság. Feketehumor-esszencia. Ilyen szolid elvárásokkal ültem be a moziterembe egy szürke januári délutánon.  Elvárásaim reálisaknak tűntek, a színészgárda, a rendező, a film hossza (pontosabban rövidsége, 71 perc nettó), a téma, a szerkezet (kamaradarab) - mind alátámasztotta optimizmusomat.

Hogy kik jelentették számomra a fő vonzerőt?

ven7.jpgKristin Scott Thomas mostanra belépett a színész-nagyasszonyok közé, rég megérdemelne már egy Oscart. Több mint húsz éve kapta az első és egyetlen jelölését (Az angol beteg), pedig azóta olyan filmekben remekelt, mint a Lazacfogás Jemenben, Kromofóbia, Az eltakarítónő, Gosford park (szubjektív válogatás ez, természetesen). Úgy gondolom, ezzel a filmmel sem fog eljutni, tán még jelölésig sem, pedig... 

Másik kedvencem a hölgyek között a gyönyörű, klasszikusan elegáns Patricia Clarkson. Nagy filmek különleges fűszere ő, az állandó, de nélkülözhetetlen mellékszereplő (egyetlen Oscar-jelölését is egy mellékszerepért kapta). Játszott A király összes emberében, a Viharszigetben, a Dogvill-ben, a Vicky Cristina Barcelona-ban, sőt, régi kedvenc sorozatomban, a Murder One-ban is. Decens szőke szépsége csalóka, Patricia Clarkson pengeéles és metsző, különleges és érzéki, ám néha démoni, vagy épp gonoszkodó.

ven3.jpgBruno Ganz tökéletes Hitlerként robbant be a nemzetközi filmtudatba (A bukás), hogy aztán színészi kvalitásait ugyanennél a témánál maradva megmutathassa A felolvasóban, kipróbálhassa magát egy vérbeli hollywoodi thrillerben (A jogász), s nem utolsósorban felvillanthassa érzékét a fekete humorhoz is (Az eltűnés sorrendjében). 

ven6.jpgCillian Murphy neve ismerős volt, de a Sötét lovag filmeket nem láttam, ahogy sajnos még a Dunqirk-et sem, de akivel Christopher Nolan hajlandó együtt dolgozni (Eredet), az biztosan nem csak szép, de jó színész is.

 

A történet?

Már maga a cím is (sajnos csak az angol cím) árulkodó. A party szó ugyanis nem csak a kis falatkákkal, italokkal kísért kevéssé formális vendégséget (partit) jelenti, de a politikai pártot is. Janet (Christine Scott Thomas) végre eléri, amiért egész életében dolgozott: pártja támogatásával elnyeri az ellenzék árnyékkormányának egészségügyi miniszteri címét. Ez alkalomból tartatik a parti. Ahol természetesen a Nagy Hír lesz a legkevésbé érdekes, a szereplők többsége sokkal izgalmasabb titkokkal érkezik. Anélkül, hogy teljesen lerántanám a leplet az Agatha Christie tollára kívánkozó titkok soráról, annyit elárulok, lesz rendhagyó terhesség, halálos betegség betegség, megcsalás, féltékenység, szexuális másság, kínos múltidézés, és persze számos párkapcsolati konfliktus, erőszakkal, halállal körítve. 

A film formanyelve egyszerű és tömör. Végig egy londoni lakásban játszódik, valós időben (a hetvenegy percnyi filmidő szinte pontosan az a hetvenegy perc, ami alatt megtörténnek az események), fekete-fehérben és szerencsére feliratozva. Semmi nem vonja el figyelmünket a fantasztikus karakterektől, a remek színészi teljesítményekről és a metsző, időnként mélyfekete humorról. 

ven1.jpgSally Potter komédiájának minden szereplőjét a borotva élén egyensúlyoztatja: a figurák egyre mélyebbre ássák magukat saját abszurditásukba, már majdnem saját maguk paródiájává válnak, amikor a rendező az utolsó pillanatban rántja vissza őket a még éppen életszerűségbe - hogy aztán percekkel később rátegyen még egy lapáttal. A kis társaságban van lánglelkű, elvhű, ám valódi hatalommal, vagy eszközökkel nem rendelkező politikus; anyagilag, karrierjét-külsejét tekintve hódító, ám empátiától, vagy önkontrolltól teljesen mentes üzletember; valahol a hetvenes években elakadt, elhanyagolt tudós háttér-férj (Timothy Spall); megértő, ám a végletekig cinikus, szkeptikus, kiüresedő legjobb barátnő; 21. századi all-in-one gyógyító - aki egy személyben reprezentálja korunk minden divatos önsegítő-önsorsjavító öncélúságát; leszbikus pár kapuzárási pánikkal küzdő gender-professzor "férjjel" (Cherry Jones) és ifjú, szigorú, idealista feminista "feleséggel" (Emily Mortimer). Olyan görbe tükröt kapunk az arcunkba a gyerek nélküli, céltalan ideákkal, etikával-ezotériával, izmusokkal, látszat-motivációkkal, mert-megérdemlem jelmondatokkal teletűzdelt okostelefonos társadalmunkról, hogy a drámai végkifejlet habostorta ahhoz a nyomasztó képhez képest, amit csak hellyel-közzel old a csomagolás humora. 

ven5.jpgÉrtékelés: remek. Éppen azt kaptam, amit vártam: sodró lendületű, biztos kézzel megkomponált, remek humorral fűszerezett éles nyelvű társadalomkritikát, kitűnő színészi alakításokkal. Feltétlenül ajánlom, különösen az X-Y generációk figyelmébe, valamint a fekete humor kedvelőinek. 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

http://korulottemavilag.blog.hu/api/trackback/id/tr2913550177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2018.01.10. 07:32:54

Bruno Ganz már rég ismert színész volt A bukás előtt is,jól néznénk ,ha valaki 63 évesen
robbanna be

dasilva64 · https://www.facebook.com/korulottemavilag 2018.01.10. 09:12:45

@lüke: nyilván, ezért merült fel a szerepre. A "nemzetközi filmtudatba" kitétel nálam azt jelentette, hogy kilépett a német-francia-svájci-olasz, számára gyakorlatilag hazai filmgyártásból (mivel svájci).